Root » » Upozorenje građanima - ne nasjedajte na lažne nagradne igre

Upozorenje građanima - ne nasjedajte na lažne nagradne igre

Objavio: BracOnline | 07. 04. 2020.

Policijska uprava zagrebačka je od građana zaprimila obavijesti u kojima su nam iskazali sumnju na neovlašteno prikupljanje njihovih osobnih podataka kroz nagradnu igru u obliku kviz upitnika.

Takav oblik suradnje policije s građanima rezultirao je započetim kriminalističkim istraživanjem i analizom stranice na kojoj se nepoznati počinitelji predstavljaju kao zaposlenici jednog od vodećih telekomunikacijskih poduzeća u kojem promoviraju lažnu nagradnu igru.

Radom je zagrebačke policije utvrđeno kako je navedena stranica uobličena s ciljem da se pribave podaci o kreditnim karticama i drugim podacima osoba koje ju posjete. Naime, navodi se kako klikom na poveznicu građani mogu osvojiti mobitel, tablet ili nešto drugo ako ispune kviz/upitnik, a u nastavku su čak istaknuli i komentar građana koji su "već osvojili mobitele ili tablete".

Ovim putem policija upozorava građane kako postoji sumnja da se radi o obliku neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka na takvim stranicama te iz tih razloga preporučujemo građanima da povećaju razinu samozaštitnog ponašanja na internetu i to na sljedeće načine:
- ne pristupajte nepouzdanim poveznicama na Internet stranicama
- ni na koji način ne ustupajte osobne podatke (ime, prezime, lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl.) nepoznatim stranama
- ne registrirajte se na nepoznate stranice novim korisničkim podacima ili korištenjem Gmail ili Facebook podataka
- ne odgovarajte niti otvarajte poveznice nepoznatih e-mail poruka
- blokirajte poruke na društvenim mrežama i e-mailove nepoznatih pošiljatelja

Samozaštitnim ponašanjem na internetu bitno se smanjuje mogućnost i rizik da:
- postanete žrtve kaznenih djela
- postanete primatelji brojnih neželjenih (spam) poruka
- omogućite nekome pristup podacima na osobnom računalu ili mobilnom uređaju

Navedena pravila ponašanja vrijede za sve nepoznate i neprovjerene izvore na internetu. Nitko ne može doći do podataka građana osim u slučaju kada ih sami (nesvjesno) dobrovoljno u dobroj namjeri ustupe ili omoguće pristup nepoznatim stranama.
Policija slike otok Brač Online

Izvor: Koronavirus.HR

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -