Root » » Besplatan pomorski prijevoz djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom

Besplatan pomorski prijevoz djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom

Objavio: BracOnline | 27. 10. 2019.

Nešto zbilja važno prosvjed Brački pupoljci Supetar slike otok Brač Online
Izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, koje je Vlada RH sa sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru, proširuje se skupina korisnika besplatnog prijevoza i na osobe s invaliditetom te djecu s poteškoćama u razvoju.

Besplatni prijevoz ostvarivale bi osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 % ili više, ratni vojni invalidi sa 100 % tjelesnog oštećenja, te osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 % i gluhoslijepe osobe sa 100 % tjelesnog oštećenja. U tu skupinu spadaju i osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je i kako zakonske izmjene omogućuju i obavljanje javnog prijevoza na državnim linijama namjenski građenim brodovima u vlasništvu Agencije za obalni linijski pomorski promet, koji bi se kao takvi mogli graditi sufinanciranjem sredstvima EU.

Također, daje se ovlast Agenciji za obalni linijski pomorski promet za obavljanje kontrole korištenja otočne iskaznice radi sprječavanja zloupotrebe, te se propisuju prekršajne odredbe za slučajeve zlouporabe prava na povlašteni prijevoz.

Predložene izmjene upućene su u hitnu saborsku proceduru radi osiguranja prava na besplatan pomorski prijevoz osjetljivim kategorijama našega društva, i to osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju, koje dosad nisu bile u potpunosti obuhvaćene niti jednom kategorijom putnika kojima se odobrava povlašteni prijevoz temeljem odredbi postojećeg zakona, naglasio je je ministar.

Posebno je istaknuo da su u izradi zakonskog prijedloga sudjelovali predstavnici 30-ak udruga osoba s invaliditetom, među kojima i predstavnici udruge Brački pupoljci, kao i Savez osoba s invaliditetom Hrvatske te druga nadležna tijela.

Izvor: Vijesti.HRT.HR

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -