Root » , » Milna: Predstavljanje Željka Mardešića u mjestu njegova rođenja

Milna: Predstavljanje Željka Mardešića u mjestu njegova rođenja

Objavio: BracOnline | 12. 06. 2019.

Željko Mardešić znana pod pseudonimom Jakov Jukić Milna slike otok Brač Online Željko Mardešić znana pod pseudonimom Jakov Jukić Milna slike otok Brač Online
U čast Željka Mardešića mnogima znana pod pseudonimom Jakov Jukić (1933.-2006.), istaknutoga sociologa religije, rođenoga u Milni, u njegovu rodnom mjestu, u njegovoj rodnoj župi Gospe od Blagovijesti, 11. lipnja, je započeo dvodnevni Studijski dan svećenika Hvarske biskupije.

Otvorenju prvoga dana toga skupa biskupijskih svećenika, upriličenom u milnarskoj crkvi Gospe od Blagovijesti, nazočio je i hvarski biskup mons. Petar Palić.

Prikazan je dokumentarni film "Željko Mardešić, koncilski kršćanin, čovjek dijaloga" autora Augustina Bašića.

Željko Maršešić poznati je hrvatski sociolog religije. Rođen je u Milni 10.05.1933. godine. Djetinjstvo je proveo u Komiži na Visu gdje je završio osnovnu školu. U Splitu je završio gimnaziju, a zatim diplomirao pravne znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1958. godine. Od 1960. do umirovljenja 1993. godine bio je pravni savjetnik u nekim tvrtkama, a predavao je kolegij "Religije svijeta" na nekadašnjoj Teologiji u Splitu, a na Visokoj teološko-katehetskoj školi u Zadru i kolegij "Sociologija religije". Bio je supokretač nekoliko časopisa, među kojima i "Crkve u svijetu". Sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i svijetu. Godine 2003. splitsko Sveučilište dodijelilo mu je počasni doktorat. Preminuo je 26.06.2006. godine u Splitu.

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -