Root » , » Proslava 170 godina školstva u Milni

Proslava 170 godina školstva u Milni

Objavio: BracOnline | 18. 05. 2019.

Smatra se da je prva škola postojala 1834. godine a možda i ranije. To nije bila škola za običan puk već za djecu milnarskih bogataša. Službeno je škola počela s radom 1848./49. godine, kao muška dvorazredna pučka škola u privatnoj zgradi obitelji Buzolić u predjelu zvanom Pantera. Škola je u toj zgradi radila od 1848. do 1882 godine, a nakon toga preseljena je u susjednu zgradu obitelji Sfarčić, u kojoj se nastava izvodila do 1901. godine. Nastava je bila na talijanskom jeziku do 1890. godine, a od 29. travnja 1878. godine je uveden hrvatski jezik.

Kada se govori o školi u Milni u tom vremenu važno je napomenuti kako su postojale dvije škole u dvije zasebne zgrade. I to muška, dvorazredna i ženska jednorazredna škola smještena u maloj kućici u predjelu zvanom Žalo.

Na mjestu nekadašnje ženske škole sagrađena je godine 1901. nova školska zgrada, to je bratimska kuća za školsku djecu stanovništva Milne. Sagrađena je kao trokatnica u rekordnom roku od godine dana. Učinjeno je to vlastitim sredstvima i prihodima od zemlje i to doprinosima Milnarana i crkvovinara, o čemu svjedoči spomen-ploča na pročelju zgrade.

Ove, a i još mnoge povijesne zanimljivosti možete saznati sljedeći tjedan, kada će se u Milni obilježiti 170 godina milnarskog školstva.

Program proslave 170 godina školstva u Milni:
170 godina milnarskog školstva Milna slike otok Brač Online

Izvor: Milna, Brač Facebook

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -