Root » » Započela korizma, vrijeme priprave za Uskrs

Započela korizma, vrijeme priprave za Uskrs

Objavio: BracOnline | 06. 03. 2019.

Župa Supetar slike otok Brač Online
Katolička Crkva danas obilježava Pepelnicu ili Čistu srijedu, dan kojom započinje korizma - vrijeme priprave za slavlje Uskrsa. Vrijeme je to posebne ozbiljnosti, promišljanja o vrijednosti života i promjeni srca kroz četrdeset dana. U korizmenome vremenu vjernici su pozvani intenzivnije moliti, činiti pokoru i djela milosrđa.

Početak korizme obilježen je postom i nemrsom. Prema crkvenome propisu, postiti znači blagovati jedan obrok do sitosti, a dva malo. Nemrs pak uključuje suzdržanost od mesa i mesnih proizvoda. Osim na Pepelnicu, za kršćane nemrs je obvezan i svakoga korizmenog petka.

Na Pepelnicu i vjernici po bračkim župama okupili su se u svojim crkvama na liturgijska slavlja. Posebnost mise Pepelnice bio je obred pepeljenja vjernika koji simbolizira prolaznost čovjeka, činjenicu da je čovjek propadljivo i smrtno biće. U tome obredu svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: 'Obratite se i vjerujte evanđelju'. Tko nije mogao danas na Čistu srijedu sudjelovati u obredu pepeljenja, moći će to učiniti na prvu korizmenu nedjelju, 10. ožujka.

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -