Root » , , , , » Porasla boravišna pristojba i godišnji paušal za privatne iznajmljivače u gradu Supetru

Porasla boravišna pristojba i godišnji paušal za privatne iznajmljivače u gradu Supetru

Objavio: BracOnline | 19. 03. 2019.

Ovih dana objavili smo vijest o povećanju boravišne pristojbe i godišnjeg paušala za privatne iznajmljivače na području općine Postira. Istina, poticaj za takvo donošenje odluka dao je novi Zakon o porezu na dohodak, prema kojemu paušalni porez za više od 100 tisuća malih iznajmljivača u Hrvatskoj od 1. siječnja ove godine može biti od 150 do 1500 kuna. Lokalne zajednice trebale su do 31. siječnja odlučiti koliki će paušal biti u njihovim općinama i gradovima. U protivnome, primjenjivala bi se zakonom određena visina paušalnoga poreza po krevetu u iznosu od 750 kuna.

Općinsko je vijeće u Postirima tako donijelo odluku o povećanju godišnjega paušala s 300 kuna na 345 kuna. Isto je učinio i grad Supetar u kojemu će boravišna pristojba za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu iznositi isto 345 kuna po krevetu i kamp jedinici, i to ovisno o koeficijentu razreda turističkoga mjesta. Kako nas je izvijestila Turistička zajednica grada, u Splitskoj, koja administrativno pripada gradu, a prema koeficijentu u turistički razred B, visina boravišne pristojbe iznosit će 293,25 kuna. Mirca će od ove godine kao turistički razred C imati boravišnu pristojbu 241,50 kuna, a Škrip i ostala nerazvrstana mjesta u D turističkom razredu 172,50 kuna.

Boravišna pristojba po osobi i noćenju također je povećana. Tako će u glavnoj sezoni ona iznositi 8 kuna, u predsezoni i postsezoni 6 kuna, a izvansezone 5 kuna. Ovi se iznosi odnose na A turistički razred, a to znači samo na grad Supetar. Za Splitsku, Mirca i Škrip boravišna pristojba po osobi i noćenju nešto je umanjena. Iz TZ Supetra napominju kako se gore navedeni iznosi odnose na boravišnu pristojbu koju plaćaju osobe koje svoja noćenja ostvaruju u ugostiteljskim objektima iz skupine kampovi, a to znači kampovi i kamp odmorišta.

Na naš upit u što će se uložiti sredstva od tih prihoda, ukoliko dođe do povećanja boravišne pristojbe i paušala za privatne iznajmljivače iz središnjega ureda su nam odgovorili: — Boravišna pristojba je prihod turističke zajednice koju ista koristi za izvršavanje svojih zadaća i za poslovanje sukladno Godišnjem programu rada i financijskom programu, a u prvome redu za poboljšanje boravka turista u turističkom mjestu. Rado ističu kako je prošlogodišnja turistička sezona ostvarila bolje rezultate po broju noćenja u odnosu na 2017. godinu. Prema podacima TZ Supetar, u 2018. godini je bilo 86 214 noćenja, što je za 2 % više u odnosu na broj noćenja ostvaren u 2017. godini.
Supetar otok Brač slike

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -