Root » , , » Porasla boravišna pristojba i godišnji paušal za privatne iznajmljivače u općini Postira

Porasla boravišna pristojba i godišnji paušal za privatne iznajmljivače u općini Postira

Objavio: BracOnline | 07. 03. 2019.

Nakon povuci–potegni rasprava o tome s koliko kuna udariti po privatnim iznajmljivačima – pala je odluka. S dosadašnjih 300 kuna godišnje paušalne boravišne pristojbe po ležaju, u 2019. godini ona će iznositi 345,00 kuna, a u glavnoj sezoni boravišna pristojba povećava se s 8 na 10 kuna. Istina u malim sredinama ona će iznositi nešto povoljnije. Doljani će tako umjesto dosadašnjih 210 kuna po krevetu plaćati 241,50 kuna, a što ovisi o koeficijentu razreda turističkoga mjesta. O toj odluci turističke zajednice obavijestile su sve privatne iznajmljivače.

– Neke odluke (poput ove) su van naše nadležnosti, no sigurno je da će se ova dodatna financijska sredstva iskoristiti za postizanje još veće kvalitete destinacije, kako Postira tako i Dola, stoji u poruci koju je Turistička zajednica Općine Postira odaslala svim privatnim iznajmljivačima, čestitavši im na uspjehu u prošlogodišnjoj sezoni i izražavajući nadu u nastavak suradnje u tijeku nadolazeće turističke sezone. Kako bilo, povisivanje iznosa godišnjega paušala udar je na male iznajmljivače od kojih se značajan dio bori za svakoga gosta. Mnogi od njih prosječnu popunjenost imaju ispod 60 dana u sezoni, a prihodi su im jedva dostatni za pokriće troškova iznajmljivanja.

Odluku o visini godišnjega paušala i povećanju boravišne pristoje ipak je krajem prošlogodišnje turističke sezone donijela Vlada RH uredbom o povećanju boravišne pristojbe. Tako će vlasnici dvokrevetnih apartmana dodatno biti olakšani za 90 kuna, oni s tri ležaja za 135 kuna, a oni s nekoliko i više apartmana i ležaja za znatno veće iznose. Naravno, ovo se povisivanje godišnjega paušala i boravišne pristojbe odnosi na vlasnike uredno registriranih, odnosno kategoriziranih objekata. K tome treba pridodati i plaćanje poreza koje također ide prema broju ležaja, pa su nameti iznajmljivačima značajno veći od onoga što je čini.

Može se zaključiti kako je ovoj Vladi puno jednostavnije svoja potraživanja namiriti povisivanjem boravišnih pristojbi urednim iznajmljivačima, nego uhvatiti se u ozbiljnu borbu s onima koji u mutnome ostvaruju dobit od iznajmljivanja soba i apartmana bez plaćanja obveza prema državi. Za sada je borba s iznajmljivačima na crno bila uglavnom jalova i neuspješna. Ostaje za vidjeti hoće li se pronaći mehanizmi da se jednom stane na kraj iznajmljivačima na crno. Ili će možda povisivanje pristojbi neke natjerati da se "odjave" pa krenu i oni putevima sive ekonomije. Znat će se kad budemo imali rezultate turističke sezone 2019. godine.

Turistička zajednica općine Postira:
Turistička zajednica općine Postira slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -