Root » » Epilog u Pučišćima: Tresla se brda, rodio se miš

Epilog u Pučišćima: Tresla se brda, rodio se miš

Objavio: BracOnline | 16. 03. 2019.

Tresla se brda, rodio se miš, tako mi se mogao definirati epilog drame i trakavice koju su mediji plasirali nakon događaja incidenta u kojem se sukobilo nekoliko učenika ispred Osnovne škole u Pučišćima krajem listopada prošle godine. Možda se i nije rodio miš, ali je javnost barem malo pokazala osjećaja prema problemu nasilja u školama i izvan njih. Da je dovoljno uloženo truda i napora u suzbijanju neželjenoga ponašanja učenika, i nije. No svakome nasilju treba pristupiti ozbiljno, temeljito, s puno pozornosti.

Ministarstvo školstva odmah je po saznanju u pučišku školu uputilo stručni tim za krizne intervencije koji je razgovarao s učiteljima i učenicima, a upućena je i inspekcija koja je imala za cilj utvrditi je li bilo propusta u radu škole. Prava šteta što javnosti nisu poznati rezultati ispitivanja navedenoga slučaja. Ministarstvo obrazovanja tek je priopćilo da su u nadzoru ipak utvrđeni određeni propusti škole. — Uz određene poduzete radnje vezane uz konkretan slučaj, nadzorom su utvrđene određene nepravilnosti vezane uz provođenje Školskog preventivnog programa, pa je stoga školi naređeno otklanjanje istih, poručili su iz Ministarstva.

Na upit imali li možda utvrđenih odgovornosti u postupanju radnika pučiške škole, a možda i ravnatelja kojega se prozivalo za odgovornost, Ministarstvo je odgovorilo: — U inspekcijskom nadzoru provedenom u Osnovnoj školi Pučišća u Pučišćima utvrđeno je da nitko od radnika škole nije bio svjedok događaja, već su o istom doznali naknadno od učenika, odnosno da se incident dogodio nakon nastave izvan škole i školskog dvorišta.

A govorilo se svega i svačega, od toga da su učitelji sve vidjeli do toga da učitelji nisu imali nikakva saznanja, dok su roditelji upozoravali preko medija da su učitelji imali saznanja, ali da ništa nisu poduzimali. Održan je i prosvjed na pučiškoj rivi. Ako je suditi po odazivu roditelja, nije naišao na plodno tlo. Tek 15–tak roditelja ukazalo je na problem nebrige i nezadovoljstva radom škole. Majka dječaka, isticali su mediji, prozvala je ravnatelja škole da nije poduzeo potrebne radnje za sprečavanje nasilja, a ravnatelj je tvrdio, kako su prenijeli mediji, da je učinio sve prema proceduri.

Ministarstvo školstva podsjeća da je u cilju suočavanja s problemom nasilja u školama pripremilo nacrt Pravilnika o načinu provođenja odgojno-obrazovne potpore i stručnog tretmana učenika u riziku za razvoj problema u ponašanju i učenika s problemima u ponašanju o kojem je provedeno javno savjetovanje. ― U tijeku je analiza komentara pristiglih na javno savjetovanje, poručili su iz Ministarstva. Isto tako, dodaju kako je u pripremi novi Akcijski plan prevencije nasilja u školama, koji će se obuhvatiti promjenu pravnog okvira, pripremu edukacije te sustav podrške za učitelje, učenike i roditelje.

U rješavanje ovoga događaja uključila se naravno i policija koja je poduzela određene radnje. ― Obavještavamo Vas kako smo u odnosu na događaj od 26. listopada 2018. godine poduzeli izvide. O svim poduzetim radnjama posebnim izvješćem izvijestili smo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, zamjenika državnog odvjetnika za mladež, te je o događaju obavješten Centar za socijalnu skrb kako bi bili u mogućnosti poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti. No, unatoč upitu nismo uspijeli doznali ima li u ovom događaju elemenata prekršajnog ili kaznenog djela. To bi valjda trebali odraditi neki drugi...

Osnovna škola Pučišća:
Osnovna Škola Pučišća slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -