Root » » Dokumentarac Ura tamo, ura vamo o dr. Branku Matuliću

Dokumentarac Ura tamo, ura vamo o dr. Branku Matuliću

Objavio: BracOnline | 03. 03. 2019.

"Ura tamo, ura vamo" naziv je dokumentarca HRT-a o Postiraninu dr. Branku Matuliću, istaknutome restauratoru, koji je ovih dana prikazan na Četvrtome programu HRT. Redatelj toga dokumentarca o našemu istaknutome Bračaninu je Miro Branković, a snimljen je 1999. godine. Svakodnevno putovanje trajektom iz Postira na posao u Split Branko Matulić pretvorio je u svoju prednost. Učeći na brodu svaki dan dva sata uspio je magistrirati i približiti se doktoratu te postati jedan od cijenjenih restauratora u našoj zemlji.

U prikazanome dokumentarcu dr. Matulić ističe kako je njegov posao zanimljiv, a svaka situacija nova te na taj način posao koji obavlja ne dopušta opuštanje. — Potrebno je pratiti literaturu, biti u tijeku i sve to primjenjivati svakodnevno u poslu. Sam te posao tjera da se angažiraš što više kako bi i rezultati bili bolji, istaknuo je dr. Matulić u dokumentarcu. Poručio je da njegov tim radi na vrhunskim spomenicima kako bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje. — Važna je zaštita spomeničke baštine. Ako već imamo u nasljeđu nešto čega nismo zaslužni, onda se moramo posvetiti očuvanju toga, poručio je tada restaurator iz Postira.

Dr. Branko Matulić iz Postira rođen je 1963. godine. Diplomirao je 1989. g. na Filozofskome fakultetu u Zadru, Odjelu prirodoslovno-matematičkih znanosti i studija odgojnih područja u Splitu, stekavši naslov profesora likovnoga odgoja i likovnih umjetnosti. Počeo je raditi kao suradnik, a zatim kao restaurator u Ministarstvu kulture pri Konzervatorskome odjelu u Splitu gdje je postao i voditelj novoosnovane radionice za konzervaciju – restauraciju zidnoga slikarstva i mozaika. Godine 1994. stekao je magisterij znanosti, a 2001. g. doktorirao je na Filozofskome fakultetu u Zadru te stekao akademsko zvanje doktora humanističkih znanosti.

Postao je zatim vršitelj dužnosti predstojnika Odsjeka za konzervaciju – restauraciju. Od 2005. g. radi na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje je bio prodekan, a zatim i dekan. Od 2010. g. predavač je i mentor na sveučilišnom poslijediplomskom doktorskom studiju Sveučilišta u Zadru, a od 2014. godine obnaša dužnost prorektora za kvalitetu, kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu.
Dokumentarac Ura tamo, ura vamo dr. Branko Matulić Postira slike otok Brač Online
PHOTO BY: HRT4

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -