Root » , » Bivši nastavnik ispitan pa prijavljen državnom odvjetništvu zbog 4 kaznena djela

Bivši nastavnik ispitan pa prijavljen državnom odvjetništvu zbog 4 kaznena djela

Objavio: BracOnline | 12. 03. 2019.

Podnesena je kaznena prijava protiv bivšega nastavnika informatike i računarstva za kojega je utvrđeno da je u Srednjoj školi u Bolu obavljao nastavničke poslove s lažnom diplomom. Nakon što je nastavniku s lažnom diplomom uručen izvanredni otkaz ugovora o radu, prema uputama Ministarstva obrazovanja škole su bile dužne osim davanja izvanrednog otkaza protiv osoba uhvaćenih s lažnim diplomama podnijeti i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

Zatražili smo i potvrdu toga od prve osobe Srednje škole u Bolu još 7. ožujka preko službenoga maila, ali do pisanja ovoga teksta nismo zaprimili odgovor. Očito u toj školi misle da nemaju obvezu prema javnosti, ili da su rekli sve što trebaju. Neslužbeno doznajemo da u školi vlada šutnja o tome, sve je odrađeno po preporukama, a tek se među nastavnicima komentira skandal s lažnom diplomom za koji nitko nije vjerovao da bi se upravo mogao dogoditi u Bolu. Poslije sumnji u posjedovanje lažne diplome, tadašnji je nastavnik izjavio za Slobodnu Dalmaciju da je završio računarstvo na FESB-u u Splitu 2013. godine, a zatim informatičko-nastavnički smjer tri godine poslije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. ― Pa, po sili zakona bi mi dali otkaz, a ne me opet pustili u učionicu da predajem učenicima, rekao je tada za Slobodnu Dalmaciju.

Prema priopćenju Službe organiziranoga kriminaliteta Splitsko-dalmatinske policijske uprave, policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjom osobom koju se sumnjiči u počinjenje četiri kaznena djela krivotvorenja isprave. Osim što je osumnjičen da je pribavio krivotvorenu diplomu za zvanje magistra edukacije informatike, pribavio je potvrdu fakulteta te uvjerenje suda s ciljem nezakonitoga stjecanja prava prijave na natječaj, a kasnije i samoga zaposlenja u toj bračkoj školi. Iz splitske policije navode da je i pribavio krivotvoreni elektronički zapis iz matičnog ureda kako bi ostvario pravo isplate dara za djecu. Da je osumnjičeni bio upoznat s materijalnim pravima očito je, kada je ciljao i na isplatu dara za dijete jer to pravo zaposlenici u osnovnim i srednjim školama ostvaruju na temelju kolektivnih ugovora. Tada im na račun osim plaće sjedne i dar u povodu sv. Nikole u iznosu od 500 kuna po djetetu.

Zanimalo nas je i koje su posljedice za navedena kaznena djela ako se utvrdi da je bivši nastavnik njihov počinitelj. Povirili smo i u Kazneni zakon koji kada je u pitanju krivotvorenje određuje da onaj tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava ili tko takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu, čeka ga kazna do tri godine zatvora. — Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne potvrđuje primitke kaznenih prijava, potvrdu podnošenja prijave Vam može dati podnositelj prijave. U odnosu na postupanje, provjeru navoda u kaznenim prijavama poduzimaju nadležna državna odvjetništva sukladno odredbama zakona, tek su nam poručili iz Državnoga odvjetništva.

Srednja skola Bol:
Srednja Škola Bol slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -