Root » » Zaštićen Brački afrodizijak - varenik

Zaštićen Brački afrodizijak - varenik

Objavio: BracOnline | 11. 02. 2019.

Brački afrodizijak - Varenik recepti slike otok Brač Online
Brački varenik dobio je zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Na taj je način brački varenik postao prvi zaštićeni varenik u Hrvatskoj, za što je zaslužna Poljoprivredna zadruga u Supetru, koja je pokrenula i vodila cijelu akciju.

Varenik ima status vrhunskog začina, ali mu je prijetila opasnost da padne u zaborav te da bude istisnut s polica bračkih kuhinja. Riječ je o tradicionalnom proizvodu od grožđanog soka koji bračke domaćice spremaju već stotinama godina, po recepturi koja se prenosi s generacije na generaciju i ljubomorno čuva. Za njegovu proizvodnju treba puno strpljenja. Dobiva se iskuhavanjem najkvalitetnijega mošta crnoga grožđa, i to na temperaturi koja ne smije biti veća od 60°C, pazeći da ne provrije. Kuha se dugo, više od 15 sati, bez ikakvih dodataka. Ovisno o gradaciji tekućine, reducira se na polovinu, odnosno trećinu. Najčešće se pravi od crnoga grožđa mali plavac.


PHOTO BY: Coolinarka.COM

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -