Root » » Zaštićen Brački afrodizijak - varenik

Zaštićen Brački afrodizijak - varenik

Objavio: BracOnline | 11. 02. 2019.

Brački afrodizijak - Varenik recepti slike otok Brač Online
Brački varenik dobio je zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Na taj je način brački varenik postao prvi zaštićeni varenik u Hrvatskoj, za što je zaslužna Poljoprivredna zadruga u Supetru, koja je pokrenula i vodila cijelu akciju.

Varenik ima status vrhunskog začina, ali mu je prijetila opasnost da padne u zaborav te da bude istisnut s polica bračkih kuhinja. Riječ je o tradicionalnom proizvodu od grožđanog soka koji bračke domaćice spremaju već stotinama godina, po recepturi koja se prenosi s generacije na generaciju i ljubomorno čuva. Za njegovu proizvodnju treba puno strpljenja. Dobiva se iskuhavanjem najkvalitetnijega mošta crnoga grožđa, i to na temperaturi koja ne smije biti veća od 60°C, pazeći da ne provrije. Kuha se dugo, više od 15 sati, bez ikakvih dodataka. Ovisno o gradaciji tekućine, reducira se na polovinu, odnosno trećinu. Najčešće se pravi od crnoga grožđa mali plavac.


PHOTO BY: Coolinarka.COM

PODJELITE NA:

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Prevoditelj