Root » , » Potvrđeno: lažna diploma u Srednjoj školi u Bolu

Potvrđeno: lažna diploma u Srednjoj školi u Bolu

Objavio: BracOnline | 13. 02. 2019.

Srednja škola Bol slike otok Brač Online
Sada je sigurno: jedna od četiri lažne diplome nađena je kod nastavnika u Srednjoj školi u Bolu. Potvrdio je to Filozofski fakultet koji je o tome obavijestio bolsku školu, javila je neki dan Slobodna Dalmacija. Prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, škola je odmah pokrenula postupak izvanrednoga otkaza ugovora o radu za radnika koji je u školi radio kao nastavnik informatike i računarstva. Škola je po saznanju zatraživala očitovanje radnika, provela potrebnu proceduru i radniku je već uručen izvanredni otkaz ugovora o radu.

Na upit kako se to moglo dogoditi da škola zaposli osobu s lažnom diplomom, ravnateljica Sani Bodlović nije dodatno obrazložila. Nažalost, školske ustanove do sada, a to znači do naredbe ministrice Blaženke Divjak, nisu provjeravale valjanost diploma kandidata za određena radna mjesta. Doznajemo da je radnik kojemu je otkazan ugovor imao zasnovan radni odnos na određeno radno vrijeme kao zamjena na poslovima koje je obavljao.

Zanimljivo, nastavnik s lažnom diplomom izjavio je za Slobodnu Dalmaciju da je završio računarstvo na FESB-u u Splitu 2013. godine, a zatim informatičko-nastavnički smjer tri godine poslije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. ― Pa, po sili zakona bi mi dali otkaz, a ne me opet pustili u učionicu da predajem učenicima, rekao je tada za Slobodnu kad je puštena vijest da bi upravo on mogao biti nositelj lažne diplome.

Provjera je izgleda izvršena po anonimnoj prijavi, a što upućuje da je prijavitelj imao saznanja o tome da nastavnik obavlja poslove bez valjane diplome. Na naš upit ministarstvu o odgovornostima ravnatelja, u ovom slučaju ravnateljice zbog zapošljavanja radnika bez adekvatne diplome, ministarstvo nas je obavijestilo da je ono dalo uputu školama. ― Ministarstvo je dalo uputu da se kod svakoga novog zapošljavanja provjeri vjerodostojnost isprave. Jedino institucija koja je izdala diplomu može potvrditi njenu vjerodostojnost, odgovorili su iz ministarstva.

I to nije kraj. Osobu koja je uhvaćena s lažnom diplomom očekuje nakon otkaza i kazneni progon. Prema uputama ministarstva, škole su nakon izvanrednog otkaza dužne podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu protiv počinitelja kaznenog djela krivotvorenja isprave. Iz policije Splitsko-dalmatinske priopćili su nam kako u slučajevima provođenja policijskih izvida i kriminalističkoga istraživanja nisu u mogućnosti iznositi detalje. Napominju tek da će poslije provedenih istraživanja pravovremeno uputiti priopćenje o dovršenom istraživanju i poduzetim radnjama.

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -