Root » » Policija zaprimila dojavu o vršnjačkom nasilju u školi

Policija zaprimila dojavu o vršnjačkom nasilju u školi

Objavio: BracOnline | 27. 02. 2019.

Da institucije Republike Hrvatske, još više nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nemaju strategiju ni rješenje za suzbijanje vršnjačkoga nasilja u školi, potvrđuje i prijava upućena policiji o novom vršnjačkom nasilju u školi. Prema izvještaju Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, u utorak 26. veljače, policija je zaprimila dojavu o tome da je u jednoj osnovnoj školi na Braču došlo do vršnjačkoga nasilja.

Policija obaviještava kako poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti te kako će o svemu izvijestiti Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i Centar za socijalnu skrb. Saznajemo da je u nasilju jedan maloljetnik zadobio lakše tjelesne ozljede te mu je pružena liječnička pomoć. Do zaključenja ovoga teksta nismo uspjeli doznati o kojoj je osnovnoj školi riječ. Policija ističe da u cilju zaštite interesa maloljetnih osoba nisu u mogućnosti pružiti detalje o tom događaju.

Unatoč brojnim upozorenjima iz samoga sustava odgoja i obrazovanja i izvan njega, još uvijek nisu pronađeni načini kako suzbiti, prevenirati, ali i sankcionirati neželjena ponašanja među učenicima u školama. Pedagoške mjere očito nisu dovoljne, nisu efikasne, kod učenika ne postižu promjenu ponašanja. Sustav je trom, u rješenje očito treba uključiti brojne institucije. Ministarstvo je tek najavilo pripremu pravilnika o suzbijanju nasilja. Do njegova donošenja škole će biti prisiljene snalaziti se kako znaju s postojećim kadrovskim mogućnostima. Stručne službe u školama su, doznajemo, pune ruke posla. Na njihovim su leđima brojni poslovi, a zbog maloga broja učenika mnogi su stručni suradnici prisiljeni raditi na nekoliko škola za punu plaću. Problema sve više, a nedovoljno vremena za rješavanje brojnih problema po školama.

Upravo danas u cijeloj se domovini obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja, i to pod nazivom "Dan ružičastih majica". Tim povodom predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Centar za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz". Predsjednica je simbolično odjenula majicu s porukom "Nasilje prestaje ovdje". Nešto slično učinila je i ministrica obrazovanja dr. Blaženka Divjak zajedno sa svojim najbližim suradnicima.

Supetar, Policijska postaja Brač:
Policijska postaja Brač Supetar slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -