Root » » Dr. Tonči Matulić gostovao u Dnevniku Nove TV

Dr. Tonči Matulić gostovao u Dnevniku Nove TV

Objavio: BracOnline | 25. 02. 2019.

Vodeći moralni teolog dr. Tonči Matulić, rodom iz Postira s našega otoka, gostovao je ovih dana u središnjem Dnevniku Nove Tv. Komentirao je četverodnevni samit u Vatikanu koji se održava na temu "Zaštita maloljetnika u Crkvi", a koji je sazvao papa Franjo. Gostujući u središnjoj informativnoj emisiji izrazio je nadu kako vatikanski samit "neće biti jedno uzaludno utrošeno vrijeme, nego da je ovaj gremi zbilja jedinstven, po mnogočemu, primjerice, riječ je o predsjednicima svih biskupskih konferencija koje je Papa prvi put u povijesti sazvao".

Poručio je da je Papa u uvodnom govoru, otvarajući samit, rekao kako su se svi okupili pod vodstvom Duha Svetoga te imaju pastoralnu odgovornost zajedno promislili o tim pitanjima duboko, sinodalno, otvoreno i otkriti rješenja. Ustvrdio je kako već postoje mjere i jasni protokoli u Crkvi, ali je problem u njihovoj primjeni. "Potrebno je da se kapilarno, po principu katoliciteta, a to je po principu sveprisutne Crkve da dođu te norme, pravila, da svi postanemo svjesni, da imamo jasne kriterije, pravila, disciplinu, jasne protokole, da svatko zna što treba raditi, kako treba raditi i gdje treba raditi. Da maloljetnici, djeca i osobe koje su posebno ugrožene budu sigurne u Crkvi, zaštićene. To nam je i zahtjev evanđelja", naglasio je dr. Matulić.

Svoj nastup na Novoj Tv zaključio je riječima: "Crkva može učiniti puno, ako polazimo od onoga što Crkva jest. Ako o Crkvi ne govorimo stalno iz perspektive nekog kriminala, kriza, kontroverzi, gluposti, greške koje su prvenstveno vlastite nama ljudima, palim ljudima, nikakvim ljudima. Ali ukoliko polazimo od onoga što Crkva jest i što donosi, onda je Crkva prava bolnica, pravo lječilište, pravo mjesto gdje će svi ti ljudi koji su na bilo koji način povrijeđeni i poniženi, obezvrijeđeni, dobiti pravi duhovni lijek, božanski lijek, pravu moralnu podršku od nas koji smo pozvani ljubiti se međusobno kao sestre i braća u Kristu".

Tonči Matulić rođen je 26. listopada 1966. god. u Postirima. Teološki studij završio je 25. lipnja 1991. godine na Teologiji u Splitu, magisterij znanosti 20. lipnja 1995. na Visokome institutu moralne teologije "Academia Alphonsiana" Papinskoga Lateranskog Sveučilišta u Rimu, dok je 10. lipnja 1998. godine obranio doktorsku disertaciju i stekao akademski naslov doktora moralne teologije. Dr. Matulić profesor je moralne teologije na Teološkom fakultetu u Zagrebu.
Dr. Tonči Matulić NovaTV slike otok Brač Online

PHOTO BY: Dnevnik.HR

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -