Root » » Umro je Jakša Fiamengo

Umro je Jakša Fiamengo

Objavio: BracOnline | 27. 12. 2018.

Jutros je u Splitu u 73. godini preminuo Jakša Fiamengo, novinar, pjesnik i akademik, duša Dalmacije. Bard komiškog, dalmatinskog i hrvatskog pjesništva te član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti rođen je u Komiži na otoku Visu 26.11.1946. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu.

Autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: Piva klapa ispo' volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku.

Autor je i 16 knjiga poezije i dobitnik mnogih državnih priznanja za književnost.
Njegovo pjesništvo tematski je bilo vezano za more kao i život uz njega, a kulturološki je pripadao mediteranskom krugu.

U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo.

Nota mog života: Jakša Fiamengo - video na YouTube:

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -