Home » » Umro je Jakša Fiamengo

Umro je Jakša Fiamengo

Objavio: Brač Online | 27.12.18 |

Jutros je u Splitu u 73. godini preminuo Jakša Fiamengo, novinar, pjesnik i akademik, duša Dalmacije. Bard komiškog, dalmatinskog i hrvatskog pjesništva te član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti rođen je u Komiži na otoku Visu 26.11.1946. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu.

Autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: Piva klapa ispo' volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku.

Autor je i 16 knjiga poezije i dobitnik mnogih državnih priznanja za književnost.
Njegovo pjesništvo tematski je bilo vezano za more kao i život uz njega, a kulturološki je pripadao mediteranskom krugu.

U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo.

Nota mog života: Jakša Fiamengo - video na YouTube:

0 komentara:

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slike
Instagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Facebook stranica