Root » » Umro je Jakša Fiamengo

Umro je Jakša Fiamengo

Objavio: BracOnline | 27. 12. 2018.

Jutros je u Splitu u 73. godini preminuo Jakša Fiamengo, novinar, pjesnik i akademik, duša Dalmacije. Bard komiškog, dalmatinskog i hrvatskog pjesništva te član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti rođen je u Komiži na otoku Visu 26.11.1946. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu.

Autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: Piva klapa ispo' volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku.

Autor je i 16 knjiga poezije i dobitnik mnogih državnih priznanja za književnost.
Njegovo pjesništvo tematski je bilo vezano za more kao i život uz njega, a kulturološki je pripadao mediteranskom krugu.

U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo.

Nota mog života: Jakša Fiamengo - video na YouTube:

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -