Root » , , » Redovnice sa Brača na slavlju s Doljanima

Redovnice sa Brača na slavlju s Doljanima

Objavio: BracOnline | 02. 02. 2018.

Svijećnica fjera Dol slike otok Brač Online Svijećnica fjera Dol slike otok Brač Online
Na blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu, poznatiji pod nazivom Svijećnica, kojom se Crkva spominje događaja Isusova prikazanja u jeruzalemskome Hramu četrdeseti dan poslije njegova rođenja, u župi Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu okupili su se u petak 2. veljače redovnice i redovnici s našega otoka. U dolskoj župnoj crkvi oni su proslavili Dan osoba posvećenoga života koji se obilježava uz blagdan Svijećnice. Iz svih redovničkih kuća na našemu otoku pristigle su redovnice i u dolskoj crkvi Očišćenja BDM susret započeli molitvom Srednjega časa koji je prethodio svečanom euharistijskom slavlju.
Svijećnica fjera Dol slike otok Brač Online Svijećnica fjera Dol slike otok Brač Online
I ove godine Gospina svetkovina okupila je gotovo sve žitelje toga malobrojnoga etno-eko naselja, kao i Doljane nastanjene u okolnim bračkim mjestima. Liturgijska proslava župne svetkovine započela je uvodnom molitvom i obredom blagoslova svijeća. U svečanoj procesiji poslije barjaka sudjelovale su redovnice s upaljenim svijećama, zatim brački svećenici i puk Božji. Svečano misno slavlje predvodio je dekan na otoku i supetarski župnik don Toni Plenković u zajedništvu s franjevcima iz samostana Sv. Martina biskupa u Sumartinu, dominikanci iz samostana Sv. Marije Milosne u Bolu, domaćim župnikom don Jurom Martinićem i pristiglim svećenicima. Evanđelje je navijestio pučiški župnik don Pavao Gospodnetić.
Svijećnica fjera Dol slike otok Brač Online Svijećnica fjera Dol slike otok Brač Online
Osvrnuvši se na ondašnje društvene poteškoće i probleme iz vremena Šimuna i Ane, don Toni je primijetio kako i naše vrijeme nosi svoje poteškoće i probleme. Upozorio je osobito na problem depopulacije, rekavši kako je to zajednički gorući problem. "Brojke iz naših župa za prošlu godinu nažalost nam ponovno potvrđuju da nas je iz godine u godinu na ovome otoku sve manje. Stare i ispražnjuju se naše župe, tiho i polako nestaju nekad napučena sela. Ne uspjeva nas podići ni sve razvijeniji turizam i nikad razvijenija infrastruktura. Gase se polako, a izgleda neminovno, i naši samostani koji se svode na održavanje hladnoga pogona. I župnici se također muče jer i njih ima sve manje. Djelujemo sami sebi kao neko pastoralno vatrogasno društvo", poručio je brački dekan.

Pred kraj liturgijskoga slavlja Božjemu puku obratio se dolski župnik koji je Doljanima čestitao župnu svetkovinu.

Večernje pučko slavlje počelo je u 21 sat. Ono se održava na tradicionalnom mjestu u Dolu, gdje će biti i pjesme i plesa. Doljani to već znaju pripremiti na svoj način. Sretno do dugo u noć....

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -