Root » , , , » Svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja

Svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja

Objavio: BracOnline | 04. 01. 2018.

Župna crkva Supetar slike otok Brač Online
Kršćanski se vjernici ovih dana nalaze pred svetkovinom Bogojavljenja ili Sveta tri kralja koja se obilježava u subotu 6. siječnja. Kršćanski je to blagdan, čiji početci sežu u 3. stoljeću, kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskome liku, odnosno u osobi Isusa iz Nazareta. Crkva se ovom svetkovinom prisjeća Božje objave koz tri događaja iz Isusova života: poklona mudraca, krštenja na Jordanu i čuda u Kani Galilejskoj.

Vjernici na našemu otoku posjetit će toga dana svoje župne crkve i sudjelovati u svečanim liturgijskim slavljima. U nekim župama dekanata crkvenim slavljem Bogojavljenja završava i slavlje božićnih blagdana kada se vjernici vraćaju redovitom crkvenom rasporedu i uobičajenim dužnostima na poslu i u svojim obiteljima.

U gradskoj župi sv. Petra u Supetru središnje slavlje svetkovine Bogojavljenja održat će se u 18 sati u crkvi Navještenja Marijina. Obrede će predvoditi brački dekan i mladi supetarski župnik don Toni Plenković. Osim mise vjernici će tradicionalno ljubiti Ditića. Na misi će pjevati crkveni zbor Sv. Cecilije kojim će ravnati s. Dominika Šašo.

Tradicija ljubljenja božićnog Ditića živa je i u još nekim župama na otoku, recimo u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima gdje će bogoslužje Bogojavljenja započeti u 16 sati, a završiti ljubljenjem Ditića i pjevanjem svečanoga "Tebe, Boga hvalimo".

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -