Home » , , » Proslava sv. Antuna Opata u Pražnicama

Proslava sv. Antuna Opata u Pražnicama

Objavio: Brač Online | 17.1.18 |

sv. Ante opat fjera Pražnica slike otok Brač Online sv. Ante opat fjera Pražnica slike otok Brač Online
Župa sv. Antuna opata u Pražnicama proslavila je u srijedu 17. siječnja svetkovinu svojega nebeskoga zaštitnika. U toj župi Bračkoga dekanata mjesna crkva posvećena je sv. Antunu opatu i sagrađena 1400. godine. Blagdansko misno slavlje predvodio je župnik župe Gospe Karmelske u Bolu dominikanac o. Mirko Jagnjić. Ovogodišnja proslava zimskoga Antunova prošla je bez pražničkoga dušobrižnika don Ivice Matulića koji se od 2. siječnja nalazi na intenzivnom bolničkom liječenju u Splitu zbog pretrpljenoga moždanoga udara. U molitvi vjernika Bogu su zato upućeni zazivi i za njihova župnika i njegov oporavak. Molilo se i za mjesnoga biskupa mons. Slobodana Štambuka. Brojne vjernike pristigle na crkveno slavlje, unatoč lošemu vremenu koje je pogodilo Pražnica, pozdravio je bolski župnik. U uvodnoj misli poručio je vjernicima: "Sv. Antun opat povukao se u pustinju te molitvom i žrtvom proslavljao Boga. Njegovo geslo bilo je: Molitvom i vjerom biti što sličniji Kristu. Molimo i mi da po zagovoru sv. Antuna zadobijemo blago na Nebu".

Na početku propovijedi upućene okupljenim vjernicima dominikanac je čestitao mjesnu fjeru žiteljima Pražnica. "Sv. Antun nije samo vaš ponos i dika, već ponos i dika cijele Katoličke crkve. Iako je Antun živio krajem 3. i početkom 4. stoljeća, on je i danas aktualan i zanimljiv svim uzrastima i kategorijama ljudi. Zanimljiv je ne samo zbog svoga načina života, već i zbog toga što je nastojao biti što slićniji Kristu. Drugim riječima, nastojao je Krista slijediti izbliza u evanđeoskim savjetima siromaštvu, čistoći i poslušnosti", rekao je propovjednik iz Bola.

Osvrnuo se, pri tom, na Antunovo življenje tih evanđeoskih savjeta i dodao: "Sv. Antun je što se tiče siromaštva znao reći: 'Stjecanjem bogatstva i uživanja u njemu smatram kratkotrajnom maštarijom, jer kakva je korist stjecati ono što se ne može ponijeti u Nebo. Nije li bolje stjecati ono što se može ponijeti sa sobom, a to je pravednost, mudrost, hrabrost, ljubav i vjera'. Što se tiče čistoće uvijek se držao Pavlove rečenice upućene zajednici u Korintu: Suzdržite se od svake pohlepe i bludnosti. Jer vaše je tijelo hram Duha Svetoga. Drugim riječima, vi ste taj hram u kojemu prebiva Bog, a gdje prebiva Bog to mjesto mora biti čisto i uredno. Što se tiče poslušnosti, ostao je vjeran i odan Katoličkoj Crkvi sve do kraja svoga života. Ova tri savjeta kamen su temeljac svih redova i udruga koje rese Katoličku crkvu", poručio je, između ostaloga, dominikanac Pražničanima. Osvrnuvši se na pojam obraćenja, podsjetio je da obraća riječ, a ne mnoštvo riječi. Riječ od čovjeka grešnika može stvoriti čovjeka sveca. Mnoštvo riječi ponekad je brbljanje. Moglo bi to biti važno saznanje i za nas koji propovijedamo i navješćujemo riječ. Ne obraća mnoštvo riječi, nabrajanje i gomilanje riječi, nego riječ koja pogađa u srce, u naše savjesti. Riječ mora pogoditi i propovjednika i slušatelja. Prvo propovjednika, a zatim slušatelja, istaknuo je o. Jagnjić koji upravo pripada Redu propovjednika. Primijetio je kako su riječ i jezici postali izvorom zbrke i nesporazuma među ljudima, te kako su brojne sukobe izazvali upravo kriva i loša riječ.

Na misi proslave župnog patrona nazočili su uz ostale i predstavnici mjesne vlasti na čelu s načelnikom općine Pučišća Marinom Kaštelanom kojoj pripadaju Pražnice sa svojih nešto više od 350 stanovnika.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Oznake mjesta

Bobovisca (27) Bobovisca-na-moru (27) Bol (448) Dol (112) Donji-Humac (56) Dracevica (49) Gornji-Humac (63) Lozisca (74) Milna (188) Mirca (56) Murvica (26) Nerezisca (207) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (442) Povlja (86) Praznica (46) Pucisca (189) Selca (173) Skrip (71) Splitska (77) Sumartin (98) Supetar (445) Sutivan (222)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno