Root » , , » Proslava sv. Antuna Opata u Pražnicama

Proslava sv. Antuna Opata u Pražnicama

Objavio: BracOnline | 17. 01. 2018.

sv. Ante opat fjera Pražnica slike otok Brač Online sv. Ante opat fjera Pražnica slike otok Brač Online
Župa sv. Antuna opata u Pražnicama proslavila je u srijedu 17. siječnja svetkovinu svojega nebeskoga zaštitnika. U toj župi Bračkoga dekanata mjesna crkva posvećena je sv. Antunu opatu i sagrađena 1400. godine. Blagdansko misno slavlje predvodio je župnik župe Gospe Karmelske u Bolu dominikanac o. Mirko Jagnjić. Ovogodišnja proslava zimskoga Antunova prošla je bez pražničkoga dušobrižnika don Ivice Matulića koji se od 2. siječnja nalazi na intenzivnom bolničkom liječenju u Splitu zbog pretrpljenoga moždanoga udara. U molitvi vjernika Bogu su zato upućeni zazivi i za njihova župnika i njegov oporavak. Molilo se i za mjesnoga biskupa mons. Slobodana Štambuka. Brojne vjernike pristigle na crkveno slavlje, unatoč lošemu vremenu koje je pogodilo Pražnica, pozdravio je bolski župnik. U uvodnoj misli poručio je vjernicima: "Sv. Antun opat povukao se u pustinju te molitvom i žrtvom proslavljao Boga. Njegovo geslo bilo je: Molitvom i vjerom biti što sličniji Kristu. Molimo i mi da po zagovoru sv. Antuna zadobijemo blago na Nebu".

Na početku propovijedi upućene okupljenim vjernicima dominikanac je čestitao mjesnu fjeru žiteljima Pražnica. "Sv. Antun nije samo vaš ponos i dika, već ponos i dika cijele Katoličke crkve. Iako je Antun živio krajem 3. i početkom 4. stoljeća, on je i danas aktualan i zanimljiv svim uzrastima i kategorijama ljudi. Zanimljiv je ne samo zbog svoga načina života, već i zbog toga što je nastojao biti što slićniji Kristu. Drugim riječima, nastojao je Krista slijediti izbliza u evanđeoskim savjetima siromaštvu, čistoći i poslušnosti", rekao je propovjednik iz Bola.

Osvrnuo se, pri tom, na Antunovo življenje tih evanđeoskih savjeta i dodao: "Sv. Antun je što se tiče siromaštva znao reći: 'Stjecanjem bogatstva i uživanja u njemu smatram kratkotrajnom maštarijom, jer kakva je korist stjecati ono što se ne može ponijeti u Nebo. Nije li bolje stjecati ono što se može ponijeti sa sobom, a to je pravednost, mudrost, hrabrost, ljubav i vjera'. Što se tiče čistoće uvijek se držao Pavlove rečenice upućene zajednici u Korintu: Suzdržite se od svake pohlepe i bludnosti. Jer vaše je tijelo hram Duha Svetoga. Drugim riječima, vi ste taj hram u kojemu prebiva Bog, a gdje prebiva Bog to mjesto mora biti čisto i uredno. Što se tiče poslušnosti, ostao je vjeran i odan Katoličkoj Crkvi sve do kraja svoga života. Ova tri savjeta kamen su temeljac svih redova i udruga koje rese Katoličku crkvu", poručio je, između ostaloga, dominikanac Pražničanima. Osvrnuvši se na pojam obraćenja, podsjetio je da obraća riječ, a ne mnoštvo riječi. Riječ od čovjeka grešnika može stvoriti čovjeka sveca. Mnoštvo riječi ponekad je brbljanje. Moglo bi to biti važno saznanje i za nas koji propovijedamo i navješćujemo riječ. Ne obraća mnoštvo riječi, nabrajanje i gomilanje riječi, nego riječ koja pogađa u srce, u naše savjesti. Riječ mora pogoditi i propovjednika i slušatelja. Prvo propovjednika, a zatim slušatelja, istaknuo je o. Jagnjić koji upravo pripada Redu propovjednika. Primijetio je kako su riječ i jezici postali izvorom zbrke i nesporazuma među ljudima, te kako su brojne sukobe izazvali upravo kriva i loša riječ.

Na misi proslave župnog patrona nazočili su uz ostale i predstavnici mjesne vlasti na čelu s načelnikom općine Pučišća Marinom Kaštelanom kojoj pripadaju Pražnice sa svojih nešto više od 350 stanovnika.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -