Root » , » Slavlje svetkovine Sveta tri kralja u Supetru

Slavlje svetkovine Sveta tri kralja u Supetru

Objavio: BracOnline | 06. 01. 2018.

Sveta Tri kralja Supetar slike otok Brač Online Sveta Tri kralja Supetar slike otok Brač Online
Brojni vjernici na našemu otoku proslavili su u subotu 6. siječnja svetkovinu Bogojavljenja, u puku poznatiju pod nazivom Sveta tri kralja, kojom se božićno vrijeme približava svome završetku. U župama bračkoga dekanata okupili su se brojni vjernici u župnim crkava slaveći poklon triju mudraca, prema predaji Baltazara, Melkiora i Gašpara, koji su se s Istoka došli pokloniti Isusu u Betlehemu, donoseći svoje darove.

Središnje slavlje svetkovine Bogojavljenja u župi sv. Petra u Supetru predvodio je supetarski župnik i dekan otoka Brača don Toni Plenković. U liturgijskome slavlju asistirali su bratimi bratovštine sv. Roka u svojim tunikama, a pjevanje je predvodio crkveni zbor sv. Cecilije. Na misnom slavlju okupili su se vjernici koji su dostojanstveno, molitvom i pjesmom, proslavili Sveta tri kralja. Najavila je to i uvodna božićna pjesma "Tri kralja jahahu" župnoga zbora kojim je skladnim pjevanjem uveličao bogoslužje.
Sveta Tri kralja Supetar slike otok Brač Online Sveta Tri kralja Supetar slike otok Brač Online
"Mudraci s Istoka obradovaše se velikom radošću, izvješćuje nas evanđelje. Došli su na izvor radosti, došli su kod Boga koji se utjelovio u svijet kao maleno Dijete. I vjernici koji su pokušavali doživjeti sve ovo vrijeme božićno otajstvo, žele također osjetiti radost veoma veliku. Okupili smo se na mjestu velike radosti. Okupili smo se na mjestu gdje možemo otkrivati smisao i radost", rekao je u uvodu u slavlje supetarski župnik. Potaknuo je vjerni narod da u drugim vanjskim radostima i slavljima koje nudi božićno vrijeme ne izgubi pravu i istinsku radost koju donosi božićno Dijete.

Pred kraj crkvenog slavlja župnik gradske župe u procesiji je, praćen supetarskim bratimima, otišao do pokrajnjega oltara gdje je iskazao čast božićnom Ditiću. S Ditićem u rukama došao je, zatim, pred središnji oltar crkve Navještenja Marijina. Prema drevnom običaju, brojni vjernici su pristupali Ditiću, među kojima brojna djeca i mladi, te mu iskazali svoje štovanje. Tradicija ljubljenja Ditića prisutna je i u nekim drugim župama na otoku.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -