Root » , , , , » Proslava sv. Antuna Opata u Pražnicama i Novom Selu

Proslava sv. Antuna Opata u Pražnicama i Novom Selu

Objavio: BracOnline | 15. 01. 2018.

Sv. Antun Opat ili sv. Antun Pustinjak, svetac je na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće, koji se zbog svojega načina života smatra ocem redovništva. Slavi ga se u Istočnoj i Zapadnoj Crkvi. Njegov spomendan slavi se u srijedu 17. siječnja i na našemu otoku, osobito u dvije župe: Pražnicama i Novome Selu. U jednoj i drugoj župi dekanata sv. Antun slavi se kao župna svetkovina, a vjernici posjećuju svečeve crkve.

U Pražnicama, župi koju poslužuju dijecezanski svećenici, slavlje župnoga patrona započet će u 16.30 sati misom koju će predvoditi dominikanac iz Bola o. Mirko Jagnjić, župnik župe Gospe Karmelske. Bolski dominikanac slavit će misu u crkvi sv. Antuna Opata, sagrađenoj 1400. godine. Ovogodišnja proslava bit će održana bez župnika te bračke župe don Ivice Matulića koji se i dalje nalazi na bolničkome liječenju u splitskomu Kliničkomu bolničkom centru gdje je prebačen na liječenje još početkom nove godine.

Svetkovina sv. Antuna Opata svečano će biti proslavljena i u Novom Selu. Tamo se svečev blagdan slavi kao naslovnik župe i tamošnje župne crkve. Misno slavlje s početkom u 15.30 sati predvodit će franjevac iz samostana Sv. Martina biskupa u Sumartinu fra Luka Norac Kevo. Crkvena proslava završit će tradicionalnom procesijom s kipom sv. Antuna ulicama toga mjesta.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

fjera Novo Selo slike otok Brač Online
Slika iz arhive: Svečana procesija u Novom Selu, 2015. godine

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -