Root » , » Supetar: Tribina Ne daj se, Cetino!

Supetar: Tribina Ne daj se, Cetino!

Objavio: BracOnline | 12. 09. 2017.

Tribina Ne daj se, Cetino Supetar slike otok Brač Online
Mislav Cvitković, mag. phys., doktorant fizike na Friedrich-Alexander Univeristät Erlangen-Nürnberg, te djelatnik Instituta Ruđer Bošković i Ante Janković, dipl. oecc., vlasnik tvrtke za rashladnu tehnologiju, pokretač peticije za zaustavljanje termoelektrane Peruća, članovi inicijative 'Ne daj se Cetino!', (i članovi Inicijative JAVNO JE DOBRO) održati će predavanje u Supetru u Gradskoj Vijećnici, u četvrtak, 14.09.2017 u 19 sati.

Tema ovog trećeg po redu predavanja u organizaciji inicijative JAVNO JE DOBRO, je izgradnja plinske termoelektrane Peruća, pored brane Peruća. Projekt termoelektrane dio je velikog projekta VisViva, kojeg razvija tvrtka MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o., u vlasništvu Zorana Burića, muža ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić.

Struka i znanost su se već izjasnile da je termoelektrana Peruća ekološki pogubna jer će grijati Peruću i Cetinu i u nju ispuštati otrovne otpadne vode, a u zrak velike količine teških metala i otrova, čime će uništiti rijeku Cetinu i Cetinski kraj. Po njihovom mišljenju takva termoelektrana je energetski besmislena jer se takve elektrane zatvaraju u svijetu, zbog neisplativosti i zastarjele tehnologije obzirom da je cijena proizvodnje električne energije u njoj, veća od vrijednosti energije na tržištu, dok bi ova na Perući bila i strateški opasna jer će u koncesiju uzeti najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj; Peruću i rijeku Cetinu.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -