Root » , » U Selcima održana jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva

U Selcima održana jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva

Objavio: BracOnline | 08. 08. 2017.

27. Croatia Rediviva Selca slike otok Brač Online
Svehrvatska jezično-pjesnička smotra "Croatia rediviva ča-kaj-što" koju je godine 1991. utemeljio brački pjesnik, liječnik i diplomat dr. Drago Štambuk održana je 27. put u Selcima, 5. kolovoza, i to na popularnoj Pijaci, kako je zovu, "za oltarom hrvatskoga pjesništva". U organizaciji Općine Selca, zatim KUD HrvatskI sastanak i udruge Croatia rediviva na ovogodišnjoj jezično-pjesničkoj smotri sudjelovalo je gotovo trideset pjesnika. U uvodnome govoru dr. Štambuk podsjetio je da se jezično-pjesnička smotra održava u spomen na paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske, 9. kolovoza 1943. godine. "Prisjetimo se stoga svih onih koji se žrtvovaše za ovo malo veliko mjesto i širu domovinu u sljednim agresijama kojima hrvatski narod bje izložen kroz svoju nemilu i krvavu povijest", istaknuo je brački pjesnik i liječnik.

"U ovomu blaženom kamenom gnijezdu, pod zvjezdanim nebom, uviđamo što nam i kakav nam jezik jest, uživamo u njegovom trojstvenom, i među slavenskim jezicima rijetkom, skladu; potičemo lingvističko i političko zajedništvo svoje složene domovine, njen rast u pamćenju, obnoviteljske pobude i podstrek, a nadasve vijornu joj plemenitost. Živjela nam Croatia rediviva, oživio nam preko nje i s njom naš trojstveni jezik, a s njime i pjesnička riječ; nek jača nam svijest o povijesnim nedaćama, njinim uzrocima, saberimo kroz iskustvo mudrost za budućnost koja bit će sukladna našem narodnom biću i potrebama. Sursum corda", poručio je utemeljitelj smotre.

Poslije tradicionalnoga čitanja "Masline" hrvatskoga pjesnika Vladimira Nazora u izvedbi Čarne Kršul Kerekeš, otkrivena je ploča prošlogodišnjega ovjenčanika Delimira Rešickoga iz Osijeka koji je bio 26. "poeta oliveatus". Povjerenstvo smotre na kraju pjesničkoga maratona odlučilo je da se ove godine maslinovim vijencem ovjenča istaknutoga hrvatskoga pjesnika i dragovoljca Domovinskoga rata Tomislava Domovića čiji će stihovi biti uklesani na Zid od poezije na središnjemu Trgu Stjepana Radića. Na jezično-pjesničkoj smotri recitirani su i stihovi grčkoga nobelovca Odyseasa Elytisa i švedskoga Kjella Espmarka, a okupljenu publiku osvojila je Sanja Mošić pjesmom "Kopošanta" na selačkome govoru.

TEXT BY: Jadran Bašić

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -