Home » » Biskup Štambuk poručio otočanima: Za tebe neka se smiri se more

Biskup Štambuk poručio otočanima: Za tebe neka se smiri se more

Objavio: Brač Online | 2.8.17 |

otok Hvar Vis Svetac slike Brač Online
Već tradicionalno za ljetnih mjeseci hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk upućuje poruku vjernicima svoje trootočke biskupije, među kojima su i vjernici našega Brača. Ovih ljetnih dana donosimo vam "osvježavajuću" poruku pastira naših triju otoka, Brača, Hvara i Visa, koji bi uskoro trebao napustiti "kormilo" mjesne Crkve i prepustiti ga svojemu nasljedniku.

Evo što poručuje mons. Štambuk: "Vi, koji ste skloni pjesništvu, po svoj ćete prilici riječ–dvije izmijeniti s morem koje šumi, vrije, nudi male i velike valove, udara o stijenku rive i priča li priča, po ne znam koji put, svoju priču. I vaša će reakcija od prve biti u uspoređivanju mora s čovjekom ili čovjeka s morem. Ponekad je tako tiho u svojim tonovima susreta s čvrstom zemljom i vaše će uho prepoznati onaj cilik mora koji podsjeća na najviše tonove. I odjednom ćete, osvježeni i razgaljeni, i omamljeni pjesmom mora, zamjeriti svima koji tijekom godine govore o žestokoj ćudi mora kada se ne može ni plivati ni broditi, i sigurno ćete ispravljati one zloguke prognozere koji znaju govoriti o olujnom moru, o neplovljenju, osobito na relacijama prema Hvaru, Visu, Korčuli, Lastovu... i kada otočani osobito čekaju novu i blažu prognozu da bi se 'stavili na put'. 'Za tebe neka smiri se more, nek' zaspu svi valovi...!', ta pjesma postaje molitva 'da smiri se more'".

Biskup Štambuk osvrće se i na ljetne radosti: "A lađe k'o lađe, priča su za sebe. One tzv. 'mega jahte' pred kojima mnogima zastane dah i maštajući požele imati u rukama kormilo te 'grdosije' i one brodice, leutići, plovila s običnom 'pentom' koji ne znaju što je to 'suzuki–motor' ili s 'puno konja' koji 'sijeku more' kao da je sir s puno rupa. Pa ribari i ribarenje u što se 'zaljube' osobito mlađi ljudi, djeca i traže 'ješku' s kojom žele 'prevariti' ribu".

Na kraju poručuje kako na ljetnome odmoru nema godišnjega odmora za duh i duhovnost.

Uz ovu poruku hvarskoga biskupa i mi Vam, dragi posjetitelji našega portala, želimo sretan i uspješan odmor. Onima koji su bili na našem otoku sretan povratak obiteljima i njihovim dužnostima, a onima koji su još uvijek ili će uskoro za svoju destinaciju izabrati Brač želimo ugodan boravak. Dijelić onoga što se nudi na našemu otoku i ove sezone možete pronaći i pratiti na našem portalu.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

Oznake mjesta

Bobovisca (28) Bobovisca-na-moru (28) Bol (456) Dol (113) Donji-Humac (59) Dracevica (51) Gornji-Humac (64) Lozisca (75) Milna (192) Mirca (59) Murvica (27) Nerezisca (215) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (443) Povlja (86) Praznica (47) Pucisca (191) Selca (177) Skrip (72) Splitska (80) Sumartin (98) Supetar (462) Sutivan (224)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno