Root » » Biskup Štambuk poručio otočanima: Za tebe neka se smiri se more

Biskup Štambuk poručio otočanima: Za tebe neka se smiri se more

Objavio: BracOnline | 02. 08. 2017.

otok Hvar Vis Svetac slike Brač Online
Već tradicionalno za ljetnih mjeseci hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk upućuje poruku vjernicima svoje trootočke biskupije, među kojima su i vjernici našega Brača. Ovih ljetnih dana donosimo vam "osvježavajuću" poruku pastira naših triju otoka, Brača, Hvara i Visa, koji bi uskoro trebao napustiti "kormilo" mjesne Crkve i prepustiti ga svojemu nasljedniku.

Evo što poručuje mons. Štambuk: "Vi, koji ste skloni pjesništvu, po svoj ćete prilici riječ–dvije izmijeniti s morem koje šumi, vrije, nudi male i velike valove, udara o stijenku rive i priča li priča, po ne znam koji put, svoju priču. I vaša će reakcija od prve biti u uspoređivanju mora s čovjekom ili čovjeka s morem. Ponekad je tako tiho u svojim tonovima susreta s čvrstom zemljom i vaše će uho prepoznati onaj cilik mora koji podsjeća na najviše tonove. I odjednom ćete, osvježeni i razgaljeni, i omamljeni pjesmom mora, zamjeriti svima koji tijekom godine govore o žestokoj ćudi mora kada se ne može ni plivati ni broditi, i sigurno ćete ispravljati one zloguke prognozere koji znaju govoriti o olujnom moru, o neplovljenju, osobito na relacijama prema Hvaru, Visu, Korčuli, Lastovu... i kada otočani osobito čekaju novu i blažu prognozu da bi se 'stavili na put'. 'Za tebe neka smiri se more, nek' zaspu svi valovi...!', ta pjesma postaje molitva 'da smiri se more'".

Biskup Štambuk osvrće se i na ljetne radosti: "A lađe k'o lađe, priča su za sebe. One tzv. 'mega jahte' pred kojima mnogima zastane dah i maštajući požele imati u rukama kormilo te 'grdosije' i one brodice, leutići, plovila s običnom 'pentom' koji ne znaju što je to 'suzuki–motor' ili s 'puno konja' koji 'sijeku more' kao da je sir s puno rupa. Pa ribari i ribarenje u što se 'zaljube' osobito mlađi ljudi, djeca i traže 'ješku' s kojom žele 'prevariti' ribu".

Na kraju poručuje kako na ljetnome odmoru nema godišnjega odmora za duh i duhovnost.

Uz ovu poruku hvarskoga biskupa i mi Vam, dragi posjetitelji našega portala, želimo sretan i uspješan odmor. Onima koji su bili na našem otoku sretan povratak obiteljima i njihovim dužnostima, a onima koji su još uvijek ili će uskoro za svoju destinaciju izabrati Brač želimo ugodan boravak. Dijelić onoga što se nudi na našemu otoku i ove sezone možete pronaći i pratiti na našem portalu.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -