Root » » Umro Hrvoje Šarinić

Umro Hrvoje Šarinić

Objavio: BracOnline | 21. 07. 2017.

Umro Hrvoje Šarinić slike otok Brač Online
Preminuo je Hrvoje Šarinić (17. veljače 1935. – 21. srpnja 2017.), jedan od osnivača HDZ-a, bliski suradnik prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, nekadašnji hrvatski premijer, a nakon toga u nekoliko navrata i predstojnik Ureda predsjednika.

Ovu smo vijest odlučili objavili zato što vrijedi istaknuti da je Hrvoje Šarinić imao svoju vikendicu na Punti sv. Mikule u Postirima gdje je s obitelji redovito ljetovao i nekako bio povezan s tamošnjim stanovništvom. Sjećamo se da se kod svakoga njegova dolaska, gotovo tiho među mještanima, komentiralo: Stigao je Šarinić. U blizini njegove vikendice i ondje gdje se nalazio tada visoki politički dužnosnik lako je bilo zamijetiti pojačano osiguranje štićene osobe.

U političkome svijetu ostat će zapamćen po tome što je obnašao poslove voditelja Povjerenstva RH za odnose s UNPROFOR-om te je potpisao Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskoga Podunavlja. U Postirima, a posebno u Osnovnoj školi Vladimira Nazora, ostat će upamćen i po tome što je uoči početka "Nazorovih dana 1996." kao predstojnik Ureda predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, a na poziv dr. Nedjeljka Mihanovića, sudjelovao 29. svibnja 1996. na sastanku HDZ-a Općine Postira na kojemu se raspravljalo o opravdanosti i značenju organizacije Nazorovi dani.

TEXT BY: Jadran Bašić

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -