Home » , , , , , , » Proslava Gospe Karmelske na našem otoku

Proslava Gospe Karmelske na našem otoku

Objavio: Brač Online | 15.7.17 |

U najavi vam donosimo prikaz gdje i kako će biti proslavljena Gospa Karmelska u naša tri mjesta, Postirima, Selcima i Milni.
Gospa Karmelska fjere Selca Milna Postira slike otok Brač Online

Gospa Karmelska ili Gospa od Karmela rado je štovani Marijin blagdan na našem otoku u nekoliko župa. Katolički je to blagdan koji se slavi 16. srpnja, ove godine u nedjelju, u uspomenu na zaštitu Majke Božje koju je pružila nositeljima karmelskoga škapulara. Taj Marijin blagdan posebno se svečano slavi u tri bračke župe, Postirima, Selcima i Milni.

Premda je u Postirima naslovnik župe sv. Ivan Krstitelj vjernici Gospu od brda Karmela slave kao zavjetnu svetkovinu i ujedno obilježavaju Dan općine. U toj bračkoj župi jedan od crkvenih oltara zajedno s Marijinim kipom posvećen je upravo Gospi Karmelskoj. Iz pokrajnjega oltara za svetkovinu se skida Gospin kip i urešen cvijećem postavlja po sredini župne crkve na štovanje vjernicima. Jutarnje misno slavlje u 9 sati predvodit će hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk. Središnje liturgijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će nekadašnji dugogodišnji župnik i ovogodišnji dobitnik nagrade općine Postira za životno djelo mons. Tonci Jelinčić u zajedništvu s pristiglim bračkim svećenicima. Na misi će prigodnu propovijed uputiti don Pavao Gospodnetić, svećenik iz Postira koji se nalazi na službi župnika u župi sv. Jeronima u Pučišćima. Svečanost u čast Gospi Karmelskoj završit će tradicionalnom procesijom s kipom Gospe Karmelske ulicama toga mjesta i po obali.

Blagdan Gospe Karmelske svečano će biti proslavljen i u Selcima gdje je Marijin blagdan ujedno i župna svetkovina. Već na uočnicu Marijine svetkovine, u subotu 15. srpnja, misno slavlje u 20 sati u "staroj crkvi" posvećenoj Gospi Karmelskoj najavit će slavlje u čast nebeske zaštitnice. Prema selačkoj tradiciji, kip Gospe Karmelske bit će prenesen u novu crkvu Krista Kralja u ophodu. Prijenos kipa pratit će pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji. Na dan svetkovine, svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će već tradicionalno hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk koji o Gospi Karmelskoj rado posjećuje rodnu župu. U nastavku crkvenoga slavlja bit će održana svečana procesija ulicama mjesta u kojoj će se nositi kip Gospe Karmelske uz pjesmu crkvenoga zbora Krista Kralja.

U Milni vjernici će također svečano proslaviti Gospu Karmelsku gdje se taj blagdan slavi kao zavjetna svetkovina. Jutarnju blagdansku misu u 9.30 sati služit će župni vikar u Hvaru Milnaranin don Ivan Jurin. Središnje crkveno slavlje u 19 sati predvodit će gostujući svećenik, župnik katedralne župe Uznesenja Marijina u Splitu don Tomislav Ćubelić u zajedništvu s domaćim župnikom Tončijem Kusanovićem i ostalim svećenicima. Na misi će biti blagoslovljena nova vrata na sjevernoj strani župne crkve. Tradicionalno, Božji puk sudjelovat će, zatim, u svečanoj procesiji s kipom Gospe Karmelske po obali. Pjevanje će predvoditi zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem s. Robertine Šašo.

TEXT BY: Jadran Bašić

Oznake mjesta

Bobovisca (27) Bobovisca-na-moru (27) Bol (448) Dol (112) Donji-Humac (56) Dracevica (49) Gornji-Humac (63) Lozisca (74) Milna (188) Mirca (56) Murvica (26) Nerezisca (207) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (442) Povlja (86) Praznica (46) Pucisca (189) Selca (173) Skrip (71) Splitska (77) Sumartin (98) Supetar (445) Sutivan (222)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno