Root » , , , , , , » Proslava Gospe Karmelske na našem otoku

Proslava Gospe Karmelske na našem otoku

Objavio: BracOnline | 15. 07. 2017.

U najavi vam donosimo prikaz gdje i kako će biti proslavljena Gospa Karmelska u naša tri mjesta, Postirima, Selcima i Milni.
Gospa Karmelska fjere Selca Milna Postira slike otok Brač Online

Gospa Karmelska ili Gospa od Karmela rado je štovani Marijin blagdan na našem otoku u nekoliko župa. Katolički je to blagdan koji se slavi 16. srpnja, ove godine u nedjelju, u uspomenu na zaštitu Majke Božje koju je pružila nositeljima karmelskoga škapulara. Taj Marijin blagdan posebno se svečano slavi u tri bračke župe, Postirima, Selcima i Milni.

Premda je u Postirima naslovnik župe sv. Ivan Krstitelj vjernici Gospu od brda Karmela slave kao zavjetnu svetkovinu i ujedno obilježavaju Dan općine. U toj bračkoj župi jedan od crkvenih oltara zajedno s Marijinim kipom posvećen je upravo Gospi Karmelskoj. Iz pokrajnjega oltara za svetkovinu se skida Gospin kip i urešen cvijećem postavlja po sredini župne crkve na štovanje vjernicima. Jutarnje misno slavlje u 9 sati predvodit će hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk. Središnje liturgijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će nekadašnji dugogodišnji župnik i ovogodišnji dobitnik nagrade općine Postira za životno djelo mons. Tonci Jelinčić u zajedništvu s pristiglim bračkim svećenicima. Na misi će prigodnu propovijed uputiti don Pavao Gospodnetić, svećenik iz Postira koji se nalazi na službi župnika u župi sv. Jeronima u Pučišćima. Svečanost u čast Gospi Karmelskoj završit će tradicionalnom procesijom s kipom Gospe Karmelske ulicama toga mjesta i po obali.

Blagdan Gospe Karmelske svečano će biti proslavljen i u Selcima gdje je Marijin blagdan ujedno i župna svetkovina. Već na uočnicu Marijine svetkovine, u subotu 15. srpnja, misno slavlje u 20 sati u "staroj crkvi" posvećenoj Gospi Karmelskoj najavit će slavlje u čast nebeske zaštitnice. Prema selačkoj tradiciji, kip Gospe Karmelske bit će prenesen u novu crkvu Krista Kralja u ophodu. Prijenos kipa pratit će pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji. Na dan svetkovine, svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će već tradicionalno hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk koji o Gospi Karmelskoj rado posjećuje rodnu župu. U nastavku crkvenoga slavlja bit će održana svečana procesija ulicama mjesta u kojoj će se nositi kip Gospe Karmelske uz pjesmu crkvenoga zbora Krista Kralja.

U Milni vjernici će također svečano proslaviti Gospu Karmelsku gdje se taj blagdan slavi kao zavjetna svetkovina. Jutarnju blagdansku misu u 9.30 sati služit će župni vikar u Hvaru Milnaranin don Ivan Jurin. Središnje crkveno slavlje u 19 sati predvodit će gostujući svećenik, župnik katedralne župe Uznesenja Marijina u Splitu don Tomislav Ćubelić u zajedništvu s domaćim župnikom Tončijem Kusanovićem i ostalim svećenicima. Na misi će biti blagoslovljena nova vrata na sjevernoj strani župne crkve. Tradicionalno, Božji puk sudjelovat će, zatim, u svečanoj procesiji s kipom Gospe Karmelske po obali. Pjevanje će predvoditi zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem s. Robertine Šašo.

TEXT BY: Jadran Bašić

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -