Root » , , » Biskup Štambuk u Selcima poručio: Neka se cijene vaši žuljevi

Biskup Štambuk u Selcima poručio: Neka se cijene vaši žuljevi

Objavio: BracOnline | 16. 07. 2017.

Gospa Karmelska fjera Selca slike otok Brač Online Gospa Karmelska fjera Selca slike otok Brač Online
"Rado pozdravljam sve vas dragi vjernici župe Gospe Karmelske, ali istodobno i vas koji ste kao hodočasnici došli iz drugih strana kako biste bili na ovoj svetoj misi naše Majke Božje Karmelske. Rado pozdravljam i predstavnike mjesnih vlasti jer je danas Dan općine kojoj pripadaju Selca, Sumartin, Novo Selo i Povlja. Svima želim radosno slavlje nebeske zaštitnice", rekao je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk na početku svečanoga euharistijskoga slavlja koje je na blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja, predvodio u crkvi Krista Kralja u rodnoj župi u Selcima gdje je taj blagdan proslavljen kao naslovnik župe i Dan općine. Uz biskupa Štambuka suslavili su generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, mjesni župnik fra Jakov Prcela i nekoliko svećenika.

Govoreći u propovijedi o Mariji koja s radošću ide u pohod Elizabeti, a na temelju naviještenoga evanđeoskoga ulomka, biskup je poručio kako Marija želi svima biti uzor i poticaj za stvaranje kršćanskoga i ljudskoga zajedništva. To zajedništvo, primijetio je biskup, treba dolaziti do izražaja u praksi života. Želio bih da to zajedništvo dođe do izražava i u životu lokalne zajednice, u životu onih koji u ovom mjestu donose odluke. Kako bi bilo lijepo i poželjno da se i različite političke stranke znaju radovati jedna drugoj. Kako bi to bilo lijepo da se dogodi i u našem Saboru, u našim međuljudskim odnosima, istaknuo je u propovijedi mons. Štambuk. Ustvrdio je, pritom, da komplikacije i poteškoće u međuljudskim odnosima nastaju ondje gdje su ljudi sebični i zaokupljeni vlastitim interesima. Potaknuo je vjerni narod da se poput Marije i Elizabete znaju radovati jedni drugima.
Gospa Karmelska fjera Selca slike otok Brač Online Gospa Karmelska fjera Selca slike otok Brač Online
Poslije mise održana je svečana procesija ulicama mjesta s kipom Gospe Karmelske, urešenim za tu prigodu. U tradicionalnome ophodu kojim je iskazano poštovanje prema Blaženoj Djevici Mariji Božji puk je sudjelovao sabrano uz pjevanje marijanskih pjesama koje je predvodio crkveni zbor. U zahvalnoj riječi pred crkvom Krista Kralja selački župnik čestitao je vjernicima svetkovinu njihove nebeske zaštitnice. "Neka vas nebeska Majka, naša zaštitnica, čuva i prati u vašemu životu. Neka sve ono što smo molili, prosili, pjevali i zahvaljivali, nebeska Majka isprosi kod svog Sina. Molimo te da svima daruješ vjere, ustrajnosti i zahvalnosti za sve što smo u životu, uz pomoć tvoju, od Boga dobili i isprosili. Molimo te da u krilu svete Crkve provodimo dane u miru, u našoj obiltelji i u našoj domovini, bez straha, u blagostanju i poštenju, u radu, radosti i veselju te tako zavrijedimo doći do vječnoga života", poručio je župnik.

U završnoj riječi hvarsko-bračko-viški biskup potaknuo je obitelji na rast u ljudskome i kršćanskome životu. Zaželio im je da sve ono što su doživjeli uz Mariju i slaveći njezine blagdane osjete kroz blagoslov u vlastitome životu i svojim obiteljima. Podsjetio je da je u trootočkoj biskupiji proglasio Godinu očeva. "Godinom očeva htio sam dati važnost vašoj ulozi, dragi očevi. Htio sam da se prepozna vaš rad, da se cijene vaši žuljevi, vaša muka i ono što činite za obitelj. Imajte vjeru, neka vaša djeca osjete da u svome ocu imaju temelj za ljudsko i kršćansko", poručio je mjesni biskup.

Slavlje u čast Gospi Karmelskoj započelo je na uočnicu Marijina blagdana, 15. srpnja, kada je prema tamošnjoj tradiciji kip Gospe Karmelske uz pjesmu Božjega puka prenesen iz "stare crkve" Gospe od Karmela u novu na štovanje vjernicima.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -