Home » , , » Biskup Štambuk u Selcima poručio: Neka se cijene vaši žuljevi

Biskup Štambuk u Selcima poručio: Neka se cijene vaši žuljevi

Objavio: Brač Online | 16.7.17 |

Gospa Karmelska fjera Selca slike otok Brač Online Gospa Karmelska fjera Selca slike otok Brač Online
"Rado pozdravljam sve vas dragi vjernici župe Gospe Karmelske, ali istodobno i vas koji ste kao hodočasnici došli iz drugih strana kako biste bili na ovoj svetoj misi naše Majke Božje Karmelske. Rado pozdravljam i predstavnike mjesnih vlasti jer je danas Dan općine kojoj pripadaju Selca, Sumartin, Novo Selo i Povlja. Svima želim radosno slavlje nebeske zaštitnice", rekao je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk na početku svečanoga euharistijskoga slavlja koje je na blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja, predvodio u crkvi Krista Kralja u rodnoj župi u Selcima gdje je taj blagdan proslavljen kao naslovnik župe i Dan općine. Uz biskupa Štambuka suslavili su generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, mjesni župnik fra Jakov Prcela i nekoliko svećenika.

Govoreći u propovijedi o Mariji koja s radošću ide u pohod Elizabeti, a na temelju naviještenoga evanđeoskoga ulomka, biskup je poručio kako Marija želi svima biti uzor i poticaj za stvaranje kršćanskoga i ljudskoga zajedništva. To zajedništvo, primijetio je biskup, treba dolaziti do izražaja u praksi života. Želio bih da to zajedništvo dođe do izražava i u životu lokalne zajednice, u životu onih koji u ovom mjestu donose odluke. Kako bi bilo lijepo i poželjno da se i različite političke stranke znaju radovati jedna drugoj. Kako bi to bilo lijepo da se dogodi i u našem Saboru, u našim međuljudskim odnosima, istaknuo je u propovijedi mons. Štambuk. Ustvrdio je, pritom, da komplikacije i poteškoće u međuljudskim odnosima nastaju ondje gdje su ljudi sebični i zaokupljeni vlastitim interesima. Potaknuo je vjerni narod da se poput Marije i Elizabete znaju radovati jedni drugima.
Gospa Karmelska fjera Selca slike otok Brač Online Gospa Karmelska fjera Selca slike otok Brač Online
Poslije mise održana je svečana procesija ulicama mjesta s kipom Gospe Karmelske, urešenim za tu prigodu. U tradicionalnome ophodu kojim je iskazano poštovanje prema Blaženoj Djevici Mariji Božji puk je sudjelovao sabrano uz pjevanje marijanskih pjesama koje je predvodio crkveni zbor. U zahvalnoj riječi pred crkvom Krista Kralja selački župnik čestitao je vjernicima svetkovinu njihove nebeske zaštitnice. "Neka vas nebeska Majka, naša zaštitnica, čuva i prati u vašemu životu. Neka sve ono što smo molili, prosili, pjevali i zahvaljivali, nebeska Majka isprosi kod svog Sina. Molimo te da svima daruješ vjere, ustrajnosti i zahvalnosti za sve što smo u životu, uz pomoć tvoju, od Boga dobili i isprosili. Molimo te da u krilu svete Crkve provodimo dane u miru, u našoj obiltelji i u našoj domovini, bez straha, u blagostanju i poštenju, u radu, radosti i veselju te tako zavrijedimo doći do vječnoga života", poručio je župnik.

U završnoj riječi hvarsko-bračko-viški biskup potaknuo je obitelji na rast u ljudskome i kršćanskome životu. Zaželio im je da sve ono što su doživjeli uz Mariju i slaveći njezine blagdane osjete kroz blagoslov u vlastitome životu i svojim obiteljima. Podsjetio je da je u trootočkoj biskupiji proglasio Godinu očeva. "Godinom očeva htio sam dati važnost vašoj ulozi, dragi očevi. Htio sam da se prepozna vaš rad, da se cijene vaši žuljevi, vaša muka i ono što činite za obitelj. Imajte vjeru, neka vaša djeca osjete da u svome ocu imaju temelj za ljudsko i kršćansko", poručio je mjesni biskup.

Slavlje u čast Gospi Karmelskoj započelo je na uočnicu Marijina blagdana, 15. srpnja, kada je prema tamošnjoj tradiciji kip Gospe Karmelske uz pjesmu Božjega puka prenesen iz "stare crkve" Gospe od Karmela u novu na štovanje vjernicima.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

Oznake mjesta

Bobovisca (28) Bobovisca-na-moru (28) Bol (456) Dol (113) Donji-Humac (59) Dracevica (52) Gornji-Humac (66) Lozisca (75) Milna (193) Mirca (59) Murvica (27) Nerezisca (215) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (443) Povlja (87) Praznica (49) Pucisca (193) Selca (177) Skrip (72) Splitska (80) Sumartin (99) Supetar (462) Sutivan (224)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno