Root » , , » Biskup Štambuk u Postirima poručio: Potrebna je Marijina prisutnost u tvojoj kući

Biskup Štambuk u Postirima poručio: Potrebna je Marijina prisutnost u tvojoj kući

Objavio: BracOnline | 16. 07. 2017.

hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk Gospa Karmelska fjera Postira slike otok Brač Online hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk Gospa Karmelska fjera Postira slike otok Brač Online
Brojni vjernici okupili su se 16. srpnja oko kipa Majke Božje u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima u kojoj su svečano proslavili zavjetnu svetkovinu Gospe Karmelske. Za Božji puk te bračke župe središnja je to župna svetkovina, a za lokalnu vlast Dan općine. Svečanu misu u crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk u zajedništvu s postirskim župnikom don Jurom Martinićem, sužupnikom mons. Antom Jelinčićem i salezijancem don Tihomirom Šutalom.

"Radosno vam čestitam dragi blagdan Gospe Karmelske. Čestitam ujedno i općinskim vlastima jer je ovo i njihov dan. Neka Majka Božja pomogne da svi naši poslovi, naša zauzimanja budu korisna i za naš narod i za našu Crkvu i za naše obitelji. Sve to prinesimo danas na ovaj oltar časteći Majku Božju Gospu od Karmela", rekao je biskup Štambuk na početku euharistijskoga slavlja koje je pjevanjem uveličao crkveni zbor Karmel.

U propovijedi je ukazao na važnost Majke Božje za ljudski i kršćanski život, koju vjerni rarod osobito svečano slavi. "Tko bi ispričao sve, tko bi napisao sve što je čovjek vjernik kroz povijest doživljavao u susretu s Majkom Božjom. Nema te osobe među ljudima koja bi bila značajnija od Marije. Ona je naša Kraljica, Ona je prva, Ona nosi naš ljudski i kršćanski i nacionalni i obiteljski i župski život. Ona želi biti taj mira znak. Ona želi biti izvor utjehe. Marija nije obična majka, ona je neobična, a opet tako bliska svima nama, Majka koja prima djecu svoju i želi ih blagosloviti", naglasio je, između ostaloga, hvarsko-bračko-viški biskup.

Obračajući se obiteljima istaknuo je ulogu Marije u njihovu životu: "Potrebna je Marijina prisutnost u tvojoj kući, draga kršćanko, dragi kršćanine. Nemoj njezino ime izbrisati iz svojih pragova, neka se nađe, neka s tobom skupa, s tvojom djecom sjede za tvoj stol, neka ti bude izvor utjehe, neka ti bude vez između neba i zemlje, neka ti postane most preko kojega ćeš prolaziti i do Boga dolaziti".

Pred kraj bogoslužja blagoslovio je medaljice s likom Majke Božje Karmelske koje su vjernici ponijeli svojim obiteljima. Središnje misno slavlje u toj župi predvodio je ovogodišnji dobitnik općinske nagrade za životno djelo mons. Ante Jelinčić koji je župničku službu u Postirima obnašao više od 40 godina. Na misi je propovijedao don Pavao Gospodnetić iz Postira, na službi župnika u župi sv. Jeronima u Pučišćima. Slavlje župne svetkovine završilo je velikom tradicionalnom procesijom s kipom Gospe Karmelske ulicama toga mjesta i po obali.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -