Root » , , » Održana smotra klapske pjesme u Pučišćima u čast Majci Božjoj

Održana smotra klapske pjesme u Pučišćima u čast Majci Božjoj

Objavio: BracOnline | 20. 05. 2017.

Marijanski klapski festival Pučišća slike otok Brač Online Marijanski klapski festival Pučišća slike otok Brač Online
Marijanski klapski festival "Čuj nas, Majko, nado naša", koji se već devetu godinu održava u organizaciji župe sv. Jeronima u Pučišćima, upriličen je 20. svibnja u toj župi. Okupljajući klape s otoka, prvenstveno Brača, ali i šire, klapski festival posvećen Blaženoj Djevici Mariji njeguje marijansku pjesmu. "Leti pjesma, leti i molitva, leti i poruka zajedništva koja nas iznova okuplja na istom mjestu gdje je sve i započelo prije devet godina. Ne samo da traje, već se i širi od Zagreba preko Hrvaca sve do Brača", rekao je Josip Bauk uvodeći u klapsku smotru. Ovogodišnji marijanski festival okupio je četiri klape koje su se publici predstavile s po dvije pjesme.

Klapsku večer otvorila je domaća muška klapa "Volat" koja djeluje od 1995. godine i predstavlja Pučišća na različitim smotrama. Redoviti je sudionik Marijanskoga klapskoga festivala, a nastupili su s pjesmama "Ave Maria" i "Rič si prostri svome puku". Muška klapa "Blaca" iz Nerežišća ove godine izvela je pjesme "Zdravo, Ti puna milosti" i "Ovo je moje Tijelo". Gost marijanskoga klapskog festivala bio je oktet bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa u Zagrebu. Tradicija okteta Bogoslovnoga sjemeništa u Zagrebu duga je gotovo 150 godina, a svoje početke veže uz osnivanje glazbeno-pjevačkoga društva "Vijenac" u sklopu Bogoslovnoga sjemeništa. Nastupili su u crkvi Sv. Jeronima s različitim repertoarom, izvodeći pjesme sa sjevera Domovine, od međimurskih i podravskih do napjeva iz Zagorja. Bogoslovski oktet u sadašnjemu sastavu djeluje oko dvije godine.
Marijanski klapski festival Pučišća slike otok Brač Online Marijanski klapski festival Pučišća slike otok Brač Online
Muška klapa "Turanj" iz Supetra koja je na marijanskomu klapskom festivalu debitirala prije četiri godine, na ovogodišnjoj smotri nastupila je s pjesmama "Moli Gospe" i "Tebe tražim". Publici se na kraju predstavila i muška klapa "Hrvace" iz Hrvaca, osnovana 2010. godine, koja je 2014. nastupila na 10. jubilarnom Festivalu klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj. Pred Bračanima su izveli skladbe "Marijo, Marijo" i "Gospi od žalosti".

Zahvalnu riječ u ime župe sv. Jeronima uputio je pučiški župnik don Pavao Gospodnetić. Istaknuo je kako marijanski klapski festival želi naglasiti Mariju, ali i klapsku pjesmu koja se izvedbom u crkvi vraća svome izvornome prostoru. "Klapska pjesma nastala je u liturgiji i iz liturgije. Vratiti klapsku pjesmu u liturgijski prostor znači vratiti je izvornoj 'domovini'", poručio je. Tradicionalno sudionicima su na kraju uručene zahvalnice s prigodnim darom, i to deseticom krunice izrađene od bračkoga kamena. Pokrovitelj smotre bila je Općina Pučišća, a zaslužna osoba u neposrednoj organizaciji Mirjana Bauk.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić
Marijanski klapski festival Pučišća slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -