Root » , » Održana 22. prosvjetno-kulturna manifestacija Nazorovi dani

Održana 22. prosvjetno-kulturna manifestacija Nazorovi dani

Objavio: BracOnline | 27. 05. 2017.

Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online
Prosvjetno-kulturna manifestacija "Nazorovi dani", 22. smotra po redu, upriličena je 26. i 27. svibnja u Postirima pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora. Dvodnevna manifestacija otvorena je misom zadušnicom za hrvatskoga pjesnika Vladimira Nazora koju je 26. svibnja u crkvi sv. Ivana Krstitelja služio viši savjetnik pri Nacionalnom katehetskom uredu HBK za župnu katehezu i župnik u Pučišćima don Pavao Gospodnetić. Na misi su nazočili ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira prof. Simona Fabijanović, zatim brojni učitelji i učenici te ostali uzvanici.
Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online
"Spomen na pjesnika Vladimira Nazora ima dvostruko značenje: s jedne strane, obilježavajući spomen na njega, zahvaljujemo Bogu za njegov život, a s druge strane, molimo za njegovu dušu i oproštenje njegovih grijeha", rekao je svećenik uvodeći u misu kojom je započeo bogat kulturni program prosvjetno-kulturne manifestacije koja je održana na temu "Vladimir Nazor i hrvatski jezik". Osvrnuvši se na obilježavanje lika i djela toga hrvatskoga književnika, istaknuo je kako je manifestacija poticaj na promišljanje o razlozima zahvalnosti prema važnim osobama i onome što su učinile u prošlosti. "Kao najreligiozniji hrvatski pjesnik Nazor ima veliko značenje za hrvatski jezik i književnost te našu prošlost. U svojim pjesmama opjevao je gotovo sve blagdane, brojne događaje i svece. Osim toga, možemo biti zahvalni i na tome što je Vladimir Nazor ime Postira učinio poznatijim", istaknuo je brački svećenik.
Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online
Molitvenom skupu prethodilo je polaganje vijenca i cvijeća na bistu i rodnu kuću toga književnika. Cvijeće pred Nazorovu bistu položio je učenik 8. razreda Antonio Matulić, najbolji ovogodišnji učenik tamošnje osnovne škole kojemu je na završnom svečanom programu 27. svibnja dodijeljena diploma "Vladimir Nazor" u pastoralnom centru Sveti Josip. Osim prigodnoga programa učenika "U spomen Nazoru", protkanoga od recitacija, pjesme i folklora, održan je 27. svibnja stručni skup o hrvatskome jeziku na temu "50. obljetnica Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga književnoga jezika" u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje koji je moderirao viši savjetnik za hrvatski jezik dr. Srećko Listeš. Stručni skup bio je namijenjen učiteljima hrvatskoga jezika i književnosti, školskim knjižničarima i učiteljima razredne nastave. Na završnom programu nastupili su učenici postirske škole, zatim učenici s najboljim literarnim radovima koji su sudjelovali na natječaju "Nazor i mi". Plaketa "Vladimir Nazor" na ovogodišnjoj smotri uručena je prema odluci prosudbenoga povjerenstva predsjedniku Matice hrvatske akademiku Stjepanu Damjanoviću u godini 175. obljetnice jedne od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić
Nazorovi dani Postira slike otok Brač Online

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -