Root » , , » Koncert Faroskih kantadura u Supetru

Koncert Faroskih kantadura u Supetru

Objavio: BracOnline | 11. 03. 2017.

Faroski kantaduri koncert Supetar slike otok Brač Online Faroski kantaduri koncert Supetar slike otok Brač Online
Uoči Druge korizmene nedjelje, 11. ožujka, Faroski kantaduri iz Staroga Grada na Hvaru održali su korizmeni koncert u župi sv. Petra u Supetru. Pod vodstvom Jakše Vranjicana nastupili su u crkvi Navještenja Marijina s koncertom "Za križem" sastavljenim od tradicijskih korizmenih napjeva iz Staroga Grada i Vrbanja. Svoj nastup započeli su ulaznom procesijom s napjevima Nedjelje muke Gospodnje, a zatim su se predstavili s velikotjednim napjevima.

Tako su, između ostaloga, izveli ulomak Muke Gospodina našega Isusa Krista po Luki, zatim napjev "Prosti moj, Bože", "Plač Jeremije proroka", a posebno se ističe njihova velikotjedna izvedba napjeva "Puče moj". Treba istaknuti i izvedbu vrbanjskoga napjeva Gospina plača. Prije završnoga dijela pučki pjevači otpjevali su "Klanjajmo se tebi, Isukrste" uz poklon raspelu koje je za korizmenoga nastupa držao jedan od članova Faroskih kantadura. Ciklus velikotjednih napjeva pred brojnim posjetiteljima Faroski kantaduri zaključili su izvedbom pripjevnoga psalma "Aleluja" iz liturgije Uskrsnoga bdjenja i napjeva "Tebe, Boga hvalimo".
Faroski kantaduri koncert Supetar slike otok Brač Online Faroski kantaduri koncert Supetar slike otok Brač Online
U zahvalnoj riječi mladi dekan Bračkoga dekanata supetarski župnik don Toni Plenković izrazio je radost zbog nastupa Faroskih kantadura u bračkome gradu. Podsjetio je kako su oni izrasli iz liturgije Velikoga tjedna i slušajući te napjeve, preuzeli ih i naučili. Poručio je kako su napjevi pokazatelj "onoga predivnoga što je duša otočkoga čovjeka stvarala kroz stoljeća". Sljedećega dana gosti su nastupali i u postirskoj župi sv. Ivana Krstitelja gdje su pjevali na pučkoj misi. Poslije mise održali su kratki koncert s dijelom korizmenih napjeva, među kojima i napjeva iz Gospina plača koji se pjeva u cjelonoćnoj procesiji "Za križem" na Hvaru s Velikoga četvrtka na Veliki petak. Svoj su nastup na našemu otoku pučki pjevači zaključili pjesmom "Život svoj prikazujemo Bogu".

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić
Faroski kantaduri koncert Supetar slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -