Root » , , » Proslava Svijećnice u Dolu

Proslava Svijećnice u Dolu

Objavio: BracOnline | 02. 02. 2017.

Fjera Dol slike otok Brač Online
Župa Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu proslavila je 2. veljače blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu koji se u toj župi na našem otoku tradicionalno slavi kao njezin patron, poznatiji pod nazivom Kandalora. Uz Kandaloru i svetkovina Srca Isusova okuplja brojne štovatelje kojima je crkveno slavlje u središtu. Svečanost proslave Svijećnice počela je blagoslovom svijeća nakon čega je uslijedio uvodni ophod s upaljenim svijećama oko crkve Očišćenja BDM uz sudjelovanje i pjesmu Božjega puka. Svečano liturgijsko bogoslužje u nazočnosti okupljenih Doljana predvodio je fr. Iko Mateljan, član Hrvatske dominikanske provincije, u zajedništvu s dolskim župnikom don Antom Matulićem, zatim župnikom susjedne župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima don Jurom Martinićem, sužupnikom mons. Antom Jelinčićem, župnikom župe Uznesenja Marijina u Sutivanu don Jakšom Rubinićem i župnikom župe sv. Jeronima u Pučišćima don Pavom Gospodnetićem.

Hrvatski dominikanac izrazio je radost što može predvoditi proslavu župne svetkovine u ozračju božićne radosti. Prema tamošnjoj tradiciji, božićne jaslice i jelke pospremaju se iz crkve po završetku župne svetkovine. Potaknuo je vjerni narod na svakodnevno radovanje Božjemu dolasku. Isus dolazi svakoga trenutka, svakoga sata i dana kada se naša duša otvara njegovu dolasku i kad zaželimo Isusovo rođenje u našemu srcu. I zato mi ne slavimo samo prošle događaje. Slavimo život Božji sada i ovdje. Slavimo Emanuela, koji je postao Bog s nama i Bog za nas, poručio je, uz ostalo, predvoditelj slavlja. "Bog se veseli svakom našem blagovanju. Bog treba naše ruke, Bog treba nas kako bi bio sretan. On nas želi. On nam se daruje pod prilikama kruha. Pozvani smo živjeti to predanje u Božje ruke. Važan je osjećaj da se u trenutcima teškoća, bolesti i smrti imamo kome predati", poručio je poznati dominikanac. Potaknuo je vjernike da se s pouzdanjem predaju Bogu i tragaju za njim u vlastitom životu. Na misi su tradicionalno pjevali dolski Pučki pjevači koji njeguju stare pučke crkvene napjeve. Proslava Kandalore u Dolu ima dugu tradiciju i temelji se na više stoljeća starim običajima slavljenja te svetkovine. U prijepodenevnome crkvenom slavlju sudjelovala su i djeca koja pohađaju Osnovnu školu Vladimira Nazora u obližnjim Postirima.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -