Root » » Tradicionalni susret Bračana u Zagrebu

Tradicionalni susret Bračana u Zagrebu

Objavio: BracOnline | 26. 01. 2017.

susret Bračana u Zagrebu slike otok Brač Online susret Bračana u Zagrebu slike otok Brač Online
Tradicionalni susret Bračana u Zagrebu održan je 24. siječnja u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gdje je misno slavlje u zajedništvu s okupljenim Bračanima predvodio hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk. Susret Bračana već redovito je upriličen uz Teološko-pastoralni tjedan koji je od 24. do 26. siječnja održan na zagrebačkoj Šalati. Uz hvarskoga biskupa suslavili su generalni vikar naše biskupije mons. Stanko Jerčić, zatim dekani: brački don Toni Plenković, hvarski preč. Emil Pavišić i više bračkih svećenika, među kojima je bio i postulator kauze hrvatskoga blaženika Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja.

Na molitvenom susretu okupili su se vjernici koji su podrijetlom s otoka Brača, a koji su se stjecajem okolnosti preselili u Zagreb gdje se nalaze ili zbog posla ili na školovanju a neki su od njih i ostali u glavnom gradu. Vrijedi istaknuti da su u bazilici u središtu grada misi nazočili i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja u Vladi RH Lovro Kuščević iz Nerežišća, zatim bivši veleposlanik RH u Brazilu dr. Drago Štambuk iz Selaca i bivši veleposlanik RH pri Svetoj Stolici akademik Emilio Marin, povezan s našim otokom preko različitih arheoloških istraživanja koja je vodio.

"Ovaj susret ima zajedničku poveznicu – Brač. Želimo slavljem svete mise moliti za napredak našega otoka po zagovoru sv. Jurja, njegova zaštitnika. Na blagdan sv. Franje Saleškoga, sveca blagosti, molimo za dar blagosti", rekao je na početku slavlja Štambuk, pozdravljajući svoje svećenike i okupljene vjernike. Misno čitanje navijestila je Fanija Jelinčić iz Postira koja se nalazi na službi vjeroučiteljice u Osnovnoj školi Nikole Hribara u Velikoj Gorici, dok je evanđeoski ulomak navijestio župnik vikar u Hvaru don Ivan Jurin iz Milne. Biskup se u propovijedi osvrnuo na okupljanje Bračana u Zagrebu i ustvrdio kako je ljubav prema rodnome zavičaju prevažno pitanje. Koliko volimo svoj otok? Što nam u praksi života govori to ime? Volite svoj dom, volite svoju domovinu. Ostavite lijepu i dobru uspomenu o svome mjestu gdje god se nalazili. Ljudski i kršćanski cijenite svoj rodni zavičaj, poručio je Bračanima.

Brački dekan zahvalio je biskupu na slavlju euharistije. Podsjetio je Bračane u Zagrebu da je hvarski biskup 1. ožujka prošle godine napunio kakonsku dob i stavio mandat hvarskoga biskupa na raspolaganje papi Franji. Istaknuo je kako se očekuje da će biskup Štambuk u ovoj godini svoju službu prepustiti nasljedniku. Prenio je pozdrave župnika zavičajnih župa koji nisu mogli nazočiti okupljanju Bračana. Druženje nazočnih nastavljeno je u dvorani Rezidencije Družbe Isusove gdje je biskup srdačno pozdravio nazočne Bračane i s njima se zadržao u razgovoru. Biskup Štambuk nije krio radost zbog susreta s Bračanima jer je i sam preko rodnih Selaca povezan s brojnima po domovini i svijetu.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić
susret Bračana u Zagrebu slike otok Brač Online susret Bračana u Zagrebu slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -