Home » » U pohodu Caritasu, Domu za starije i nemoćne osobe i samostanu Sv. Klare

U pohodu Caritasu, Domu za starije i nemoćne osobe i samostanu Sv. Klare

Objavio: Brač Online | 21.11.16 |

Caritas Split slike otok Brač Online
Učenici Osnovne škole iz Bola pohodili su 21. studenoga, u sklopu izvanučioničke integrirane nastave, Caritas Splitsko–makarske nadbiskupije u Splitu, zatim Dom za starije i nemoćne osobe na Lovretu i samostan Sv. Klare na Lučcu. Po dolasku pred Caritas učenike je zajedno s njihovim učiteljima i stručnim suradnicima pozdravila ravnateljica Caritasa s. Vlatka Topalović, zaželjevši im dobrodošlicu. Za pohoda nadbiskupijskome Caritasu učenici su se upoznali s karitativnim i socijalnim djelovanjem Crkve. Kroz susret s tom ustanovom učenike se nastojalo motivirati na razmišljanje o socijalnim problemima hrvatskoga društva i potaknuti ih na socijalnu osjetljivost prema ugroženim kategorijama pučanstva.

Prof. Slavko Jerončić iz Caritasa ukratko je približio učenicima djelatnost crkvene ustanove. Tako su doznali da u programima ustanove djeluje i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja u kojemu na širemu splitskom području zaštitu koristi nekoliko osoba. Obišli su, zatim, skladište s hranom gdje volonteri pripremaju pakete s osnovnim živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, a koje nekoliko puta godišnje preuzima oko 350 korisnika. U blagovalištu su doznali da se za socijalno ugrožene žitelje Splita i okolice dnevno priprema 150 toplih obroka. Prof. Jerončić naglasio je da ustanova i svake godine osigurava stipendije studentima i srednjoškolcima te da je u novoj akademskoj i školskoj godini pristiglo nešto više od 70 zahtjeva za odobrenjem. Naveo je i kako Caritas pomaže siromašnima u nabavljanju ogrijevnih sredstava, zatim u podizanju i uređenju stambenih jedinica, kao i redovitom financijskom pomoći prema pravilima ustanove.

U Domu za starije i nemoćne osobe Lovret učenici su se susreli sa štićenicima toga doma i proveli prijepodne u druženju s njima, sudjelujući u društvenim igrama. Na kraju su počastili korisnike doma s božićnom pjesmom. Radna terapeutinja Azinka Leljak istaknula je da usluge doma koristi 107 štićenika, od pokretnih do teže pokretnih ili nepokretnih, pa sve do osoba s različitim oblicima demencije. Od 1994. godine Dom je u vlasništvu redovničke zajednice kojem je na čelu franjevka s. Mirja Tabak. Poslije sudjelovanja na središnjoj proslavi svetkovine Gospe od Zdravlja u splitskoj crkvi na Dobrom, učenici su se uputili prema samostanu Sv. Klare gdje su se susreli s klarisama. U susretu s tamošnjim redovnicama doznali su kako izgleda jedan dan u životu klarisa te što treba učiniti kada netko želi postati članom redovničke zajednice. Klarise su izrazile radost zbog pohoda bolskih osnovaca njihovoj zajednici.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Oznake mjesta

Bobovisca (28) Bobovisca-na-moru (28) Bol (453) Dol (113) Donji-Humac (58) Dracevica (51) Gornji-Humac (64) Lozisca (75) Milna (190) Mirca (57) Murvica (27) Nerezisca (212) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (443) Povlja (86) Praznica (46) Pucisca (190) Selca (174) Skrip (71) Splitska (77) Sumartin (98) Supetar (452) Sutivan (224)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno