Root » » U pohodu Caritasu, Domu za starije i nemoćne osobe i samostanu Sv. Klare

U pohodu Caritasu, Domu za starije i nemoćne osobe i samostanu Sv. Klare

Objavio: BracOnline | 21. 11. 2016.

Caritas Split slike otok Brač Online
Učenici Osnovne škole iz Bola pohodili su 21. studenoga, u sklopu izvanučioničke integrirane nastave, Caritas Splitsko–makarske nadbiskupije u Splitu, zatim Dom za starije i nemoćne osobe na Lovretu i samostan Sv. Klare na Lučcu. Po dolasku pred Caritas učenike je zajedno s njihovim učiteljima i stručnim suradnicima pozdravila ravnateljica Caritasa s. Vlatka Topalović, zaželjevši im dobrodošlicu. Za pohoda nadbiskupijskome Caritasu učenici su se upoznali s karitativnim i socijalnim djelovanjem Crkve. Kroz susret s tom ustanovom učenike se nastojalo motivirati na razmišljanje o socijalnim problemima hrvatskoga društva i potaknuti ih na socijalnu osjetljivost prema ugroženim kategorijama pučanstva.

Prof. Slavko Jerončić iz Caritasa ukratko je približio učenicima djelatnost crkvene ustanove. Tako su doznali da u programima ustanove djeluje i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja u kojemu na širemu splitskom području zaštitu koristi nekoliko osoba. Obišli su, zatim, skladište s hranom gdje volonteri pripremaju pakete s osnovnim živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, a koje nekoliko puta godišnje preuzima oko 350 korisnika. U blagovalištu su doznali da se za socijalno ugrožene žitelje Splita i okolice dnevno priprema 150 toplih obroka. Prof. Jerončić naglasio je da ustanova i svake godine osigurava stipendije studentima i srednjoškolcima te da je u novoj akademskoj i školskoj godini pristiglo nešto više od 70 zahtjeva za odobrenjem. Naveo je i kako Caritas pomaže siromašnima u nabavljanju ogrijevnih sredstava, zatim u podizanju i uređenju stambenih jedinica, kao i redovitom financijskom pomoći prema pravilima ustanove.

U Domu za starije i nemoćne osobe Lovret učenici su se susreli sa štićenicima toga doma i proveli prijepodne u druženju s njima, sudjelujući u društvenim igrama. Na kraju su počastili korisnike doma s božićnom pjesmom. Radna terapeutinja Azinka Leljak istaknula je da usluge doma koristi 107 štićenika, od pokretnih do teže pokretnih ili nepokretnih, pa sve do osoba s različitim oblicima demencije. Od 1994. godine Dom je u vlasništvu redovničke zajednice kojem je na čelu franjevka s. Mirja Tabak. Poslije sudjelovanja na središnjoj proslavi svetkovine Gospe od Zdravlja u splitskoj crkvi na Dobrom, učenici su se uputili prema samostanu Sv. Klare gdje su se susreli s klarisama. U susretu s tamošnjim redovnicama doznali su kako izgleda jedan dan u životu klarisa te što treba učiniti kada netko želi postati članom redovničke zajednice. Klarise su izrazile radost zbog pohoda bolskih osnovaca njihovoj zajednici.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -