Root » » Brački učenici kod muslimana i Židova

Brački učenici kod muslimana i Židova

Objavio: BracOnline | 17. 11. 2016.

upoznavanje islamske zajednice Split slike otok Brač Online
Vjeroučenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira pohodili su 17. studenoga molitveni prostor islamske vjerske zajednice i židovsku vjersku općinu u Splitu u sklopu izvanučioničke integrirane nastave koja je održana pod nazivom "Upoznavanje islamske i židovske vjerske zajednice". Cilj pohoda vjerskim zajednicama bio je razvijati kod vjeroučenika stav poštovanja i prihvaćanja drugih vjeroispovijesti, a u sklopu građanskoga programa izgrađivati kod učenika međukulturni dijalog.

Za pohoda islamskoj vjerskoj zajednici kojom predsjeda imam Vahid Hadžić, učenici su se detaljnije upoznali s molitvenim prostorom muslimana čija zajednica u Splita ima 959 pripadnika, dok na području Splitsko-dalmatinske županije, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 2.282 muslimana. Vjeroučenike je upoznao s temeljnim postavkama učenja religije i nalasio da islam svoje utemeljenje ima u svetoj knjizi Kur'anu.

upoznavanje židovske zajednice Split slike otok Brač Online
O židovskoj općini vjeroučenicima je govorio Židov Albert Altarac, koji je učenicima približio život malobrojne židovske zajednice u Splitu. Istaknuo je da je židovska sinagoga stara 500 godina te se u njoj zajednička molitva održava povremeno, dok zajednicu prema potrebi posjećuje glavni rabin u Hrvatskoj. Zajednica je, kako je rekao, imala najviše 300 članova, dok danas broji svega stotinjak pripadnika. Upoznao je učenike s glavnim obilježjima sinagoge, zatim sa židovskom Torom te brojnim židovskim blagdanima. Na kraju je ukazao i na brojne Židove pogubljene za Holokausta, a čija se imena nalaze u sinagogi na podignutoj spomen-ploči.

Izvanučionička nastava ostvarena je kao dio kurikula bračke osnovne škole koju su ostvarili učitelj katoličkoga vjeronauka i učitelj hrvatskoga jezika i književnosti. Bio je to prvi susret učenika s drugim vjerskim zajednicama, ali i prilika da učitelji predmetne nastave pobliže upoznaju učenike koje poučavaju od nove školske godine. Zajednički molitveni program imali su u crkvi Gospe od Zdravlja gdje su sudjelovali u misnom slavlju.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -