Root » , » 6. Postira Seaside film festival

6. Postira Seaside film festival

Objavio: BracOnline | 27. 07. 2016.

Postira Seaside film festival Postira slike otok Brač Online
6. Postira Seaside film festival: Obiteljske teme i dobitnici prestižnih filmskih nagrada

Vrhunski filmski program, besplatan ulaz na sve projekcije, gosti iz filmskog svijeta, popratni program i opuštena atmosfera ljetnih noći u otočkom malom mistu... sve ovo i do sada je bilo jamac dobre zabave i uživanja na Postira Seaside Film Festivalu. Od 27.07. do 31.07.2016. u Postirima na otoku Braču održat će se šesto izdanje međunarodnog festivala kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival. Projekt nekolicine filmskih entuzijasta koji je započeo 2011. prometnuo se kroz godine u vrhunski kulturni događaj koji ovo malo otočko mjesto pozicionira na mapu sadržajno najkvalitetnijih međunarodnih festivala kratkog filma.

U pet dana trajanja Festivala prikazat će se više od četrdeset kratkometražnih igranih filmova. Filmovi su to koji spadaju u sam vrh svjetske produkcije, a riječ je uglavnom o hrvatskim premijerama. Program je, najavljuju organizatori iz udruge Lanterna Magica, dosad najbogatiji filmovima ovjenčanima prestižnim svjetskim nagradama.

Već prva večer glavnog programa na postirskoj Pjaci donosi nam dva filma nominirana za Oscar u kategoriji kratkog filma. Irski Boogaloo i Graham Michaela Lennoxa simpatična je obiteljska priča o borbi dvojice braće i njihovog oca da u kući zadrže neobične kućne ljubimce, što se majci, dakako, nimalo ne sviđa. Osim nominacije za Oscara, ovaj je film i dobitnik BAFTA-e. Ista večer donosi nam još jednog kandidata za Oscara i dobitnika nagrade u Cannesu, austrijsko-njemački Sve će biti u redu (Alles wird gut) Patricka Vollratha, napetu obiteljsku dramu o ocu koji se nakon razvoda ne može pomiriti s tek povremenim susretima s kćerkom. U prvoj večeri možemo izdvojiti i izvrsnu novozelandsku komediju Crna Dama (Madam Black) Ivana Bargea, dobitnika nagrade publike na najprestižnijem festivalu kratkog filma Clermont-Ferrandu.

Izvrsni filmovi očekuju nas i u ostalim večerima PSFF-a, u svim programskim sekcijama. U glavnom programu, koji traje dvije večeri, izdvojit ćemo još i palestinsko-francusko-njemačku komediju Zdravo Marijo (Ave Maria) Basila Khalila o iznenada prekinutoj rutini časnih sestara u samostanu na Zapadnoj obali. Pored ovog, još jednog kandidata za Oscara možemo vidjeti i na drugoj festivalskoj lokaciji, postirskoj plaži Prja, u off-programu Midnight Shorts. Riječ je o izvanrednom kosovsko-britanskom filmu Prijatelj (Shok) Jamiea Donoughuea, ratnoj drami o dvojici dječaka čije bezbrižno djetinjstvo prekidaju ratna zbivanja na Kosovu.

Postira nastavljaju lani uspostavljenu suradnju s renomiranim Cottbus Film Festivalom, pa će ove godine na PSFF-u biti prikazan kratkometražni pobjednik Cottbusa, bajkoviti ruski film Fedorovo putovanje po Moskvi na početku 21. stoljeća (Fedor´s journey through Moscow at the turn of the XXI century) Aksinya Goga.

Četvrti dan Festivala donosi hrvatske filmove u revijalnom dijelu programa. Baš kao i u međunarodnoj konkurenciji, i ovdje ćemo vidjeti dobitnike prestižnih filmskih nagrada. Kokoška (Chicken) Une Gunjak i Piknik (Picnic) Jure Pavlovića dobitnici su europskog Oscara (European Film Academy Award), i na rasporedu su na postirskoj Pjaci u subotu, 30.07.2016.

Tema ovogodišnjeg fokus-programa PSFF-a je obitelj. S obitelji nije uvijek lako, kaže mudri taksist iz francuskog filma Saidova kremacija (Le bucher de Said), ali obitelj je svakako bogat izvor inspiracije filmašima. I obrađuju je na različite načine, tako da ćemo u ovogodišnjem programu vidjeti i obiteljske drame, trilere, ali i komedije. Razlika u perspektivama naglašena je i činjenicom da filmovi dolaze sa svih strana svijeta, iz različitih društvenih i kulturnih miljea.

Vrhunski filmski program, besplatan ulaz na sve projekcije, gosti iz filmskog svijeta, popratni program i opuštena atmosfera ljetnih noći u otočkom malom mistu... sve ovo i do sada je bilo jamac dobre zabave i uživanja na Postira Seaside Film Festivalu. Potvrdila je to i publika koje je svake godine sve više. Ove se godine na Festivalu očekuje više od dvije tisuće posjetitelja, odnosno četiristotinjak gledatelja na svakoj od projekcija glavnog programa. Ako vam Brač nije predaleko, postanite i vi dio ekipe koja uživa u vrhunskim kratkim filmovima pod vedrim nebom.

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -