Root » , » Nerežišća: Sv. krizma i blagoslov stare slike iz 1640. g.

Nerežišća: Sv. krizma i blagoslov stare slike iz 1640. g.

Objavio: BracOnline | 06. 03. 2016.

sv. krizma Nerežišća slike otok Brač Online sv. krizma Lovro Kuščević Nerežišća slike otok Brač Online
Hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk pohodio je na 4. korizmenu nedjelju, 6. ožujka, župu Gospe Karmelske u Nerežišćima gdje je slavio svečanu misu i podijelio sakrament krizme ovogodišnjim kandidatima, četvero djevojkama iz te župe koje su primanjem toga sakramenta postale punopravni članovi župne zajednice. Svečanost biskupova pohoda župi uveličao je župni zbor uz muškarce koji su u korskim sjedalima prezbiterija a cappella pjevanjem, u duhu liturgijskoga vremena, animirali misno slavlje.

Obračajući se vjernicima, biskup ih je podsjetio na Godinu Božjega milosrđa koja je prema želji pape Franje otvorena za Katoličku crkvu na svetkovinu Bezgrješnoga začeća, 8. prosinca. Potaknuo ih je na slavlje sakramenta ispovijedi, posebno u korizmenom vremenu, rekavši da to crkveno razdoblje potiče na razmišljanje o obraćenju. Istaknuo je da je savjest prevažna institucija u svakome čovjeku po kojoj su kršćani pozvani djelovati. Korizma je vrijeme vraćanja k sebi, ona je "vrijeme kada moramo znati da nas Bog voli kao dobar, najbolji Otac", rekao je hvarski biskup, osvrnuvši se na misna čitanja. Mladima je poručio: "Nemojte zaboraviti niti na majku Crkvu koja želi da lijepo napredujete".
sv. krizma Nerežišća slike otok Brač Online sv. krizma Nerežišća slike otok Brač Online
Pred kraj nedjeljnoga crkvenoga slavlja zahvalnu poruku biskupu Štambuku uputio je domaći župnik Ljubomir Galov. Mjesni biskup na kraju je blagoslovio sliku Bogorodice s Djetetom, sv. Ivanom Krstiteljem i sv. Petrom iz 1640. g., obnovljenu za Božić protekle godine, a koja se nalazi u programu zaštite na pokretnim kulturnim dobrima Uprave za zaštitu kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture RH. Objektivu našega fotografa u nerežiškoj crkvi nije mogao promaći ni novi ministar graditeljstva i prostornoga uređenja u našoj Vladi Lovro Kuščević, donedavni načelnik te općine koji je krajem siječnja zbog odlaska na novu dužnost ključeve bračke općine predao svome zamjeniku Jerku Bezmalinoviću.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -