Root » , , , » Josipovo na Braču

Josipovo na Braču

Objavio: BracOnline | 19. 03. 2016.

sv. Josip Postira slike otok Brač Online
Katolička crkva u Hrvatskoj proslavila je 19. ožujka blagdan sv. Josipa, Marijina zaručnika i Isusova poočima. Središnje hodočasničko mjesto u našoj Domovini je Karlovac gdje se nalazi nacionalno svetište Sv. Josipa. I naš otok slavi sv. Josipa i na taj način se priključuje brojnim štovateljima toga sveca kojemu se utječu u zagovor brojni vjernici. Kult štovanja svetoga Josipa osobito se razvio uz zavjetne crkve podignute svecu u čast.

U spomen na čudesni zagovor sv. Josipa vjernici župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima okupili su se oko zavjetne crkve sv. Josipa na Glavici, podignutoj 2011. godine. Počeci slavlja sv. Josipa u toj župi sežu još od ratne 1944. godine kada su se tadašnji župljani zavjetovali svecu da će njemu u čast podignuti crkvicu, nabaviti svečev kip i štovati ga kao svoga zaštitnika ako ih izbavi od ratnih strahota. Te su godine njemački okupatori dolaskom na otok odveli muškarce starije od 10 godina, njih 335, u znak odmazde, te je njihova sudbina bila neizvjesna. Putem je stradalo nekoliko njih, a većina ih se vratila svojim kućama. Župljani vjeruju da se to dogodilo upravo čudesnim zagovorom sv. Josipa.

Blagdan sv. Josipa svečano su proslavili i vjernici župe Gospe od Blagovijesti u Milni, i to u obližnjoj uvali Osibova gdje su se okupili u svetištu Sv. Josipa. U toj je uvali podignuta u 19. st. crkva sv. Josipa smještena uz more južno od Milne. Posebnost svečeve crkve je pala s likom sv. Josipa iz 17. st. na glavnome oltaru koja je dar zadarskoga nadbiskupa Vicka Zmajevića. Misno slavlje u tom svetištu pred kojim se okupilo stotinjak vjernika predvodio je župnik župe Gospe Karmelske u Selcima Milan Šarić.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

PODJELITE NA:

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Prevoditelj