Root » , , » U Dolu proslavljen Dan posvećenog života

U Dolu proslavljen Dan posvećenog života

Objavio: BracOnline | 02. 02. 2016.

Kandalora fjera Dol slike otok Brač Online Kandalora fjera Dol slike otok Brač Online
Redovnice i redovnici našega otoka, okupljeni u crkvi Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu, svečano su proslavili 2. veljače, na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu – Svijećnicu, Dan posvećenoga života. Doljani su, prema starim stoljetnim običajima, proslavili svoju Kandaloru – župnu svetkovinu koja je i ove godine okupila gotovo sve žitelje toga malobrojnoga etno-eko naselja, kao i Doljane nastanjene u okolnim bračkim mjestima.

Crkvena proslava započela je obredom blagoslova svijeća nakon čega su vjernici predvođeni barjaktarom i pučkim pjevačima sudjelovali u obrednoj procesiji oko dolske crkve. S upaljenim svijećama u rukama koje su prepoznatljiv znak proslave Kandalore i s pjesmom na ustima pobožni puk veličao je Gospinu svetkovinu. Misno slavlje predvodio je karmeličanin o. Branko Zebić iz Splita u suslavlju s dolskim župnikom Markom Plančićem i više svećenika.
Kandalora fjera Dol slike otok Brač Online Kandalora fjera Dol slike otok Brač Online
Predvoditelj slavlja podsjetio je u propovijedi da na Svijećnicu u Katoličkoj Crkvi završava Godina posvećenoga života u kojoj su redovnice i redovnici na poseban način razmišljali o svome hodu. Pozvao je osobe posvećenoga života, ali i okupljene vjernike, na svjedočenje Evanđelja radosnim životom. Radost je plod Duha Svetoga. Radost je Evanđelje. Dakle, Isus je radost, istaknuo je, poručivši kako nema svetosti u žalosti. Rekao je: "Tamo gdje su osamljeni, ožalošćeni, gdje su potisnuti ljudi na rub društva, tu su pozvani ne samo redovnice, redovnici, nego i svi kršćani. Tamo gdje je tuga, žalost, gdje je udaljenost, gdje je klonulost i gdje je sve slomljeno, tamo treba doći i donijeti radost Evanđelja".
Kandalora fjera Dol slike otok Brač Online Kandalora fjera Dol slike otok Brač Online
Doljani su, kako to oni već znaju, srdačno pred župnom crkvom počastili okupljeni puk i pristigle redovnice nakon liturgijskoga slavlja. I prošle godine u njihovoj su župi proslavu Kandalore uzveličale redovnice s našega otoka koje djeluju u nekoliko samostana i kuća, ostvarujući svoje poslanje. Bez njihova rada bio bi gotovo nezamisliv život naših župa. Kandalora je bila izvrsna prigoda da im se molitvom i druženjem zahvali na svemu što rade na našem otoku.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -