Root » » Postirski vjeroučenici stopama sv. Dujma

Postirski vjeroučenici stopama sv. Dujma

Objavio: BracOnline | 23. 02. 2016.

Salona izlet postirski vjeroučenici slike otok Brač Online Salona izlet postirski vjeroučenici slike otok Brač Online
Vjeroučenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira pohodili su 23. veljače u pratnji svojih učitelja starokršćanske lokalitete na području nekadašnje Salone, Gospin otok u Solinu i veličanstvenu klišku tvrđavu. Bila je to izvanučionička nastava kojom se učenike htjelo upoznati s počecima kršćanstva na hrvatskim prostorima i razvijati kod njih odnos poštovanja prema teškoj i krvlju obilježenoj povijesti kršćanstva na našim prostorima.
Salona izlet postirski vjeroučenici slike otok Brač Online
Po dolasku u Salonu učenici su uz vođenje Jelene Delić, turističkoga vodiča, obišli značajnije bazilike, ranokršćanske spomenike i sarkofage, a posebno ih se dojmio afmiteatar, mjesto pogibije salonitanskoga biskupa sv. Dujma kojemu je, prema predaji, mačem odrubljena glava 304. godine za rimskoga cara Dioklecijana. Za obilaska lokaliteta posjetili su i tusculum gdje je hrvatski arheolog i svećenik don Frane Bulić kroz višegodišnji rad otkrivao to ranokršćansko područje, kao i sarkofag u koji je, prema svojoj želji, pokopan.
Salona izlet postirski vjeroučenici slike otok Brač Online
Poslije obilaska Gospina otoka u središtu Solina, učenici su se zaputili prema kliškoj tvrđavi, jedinstvenoj utvrdi u Hrvatskoj, koja se prvi put spominje u 5. stoljeću, a poznata je po obrani uskoka na čelu s Petrom Kružićem od turskih osvajanja. Mudri su bili ti uskoci, uz priličan napor trebalo se uspeti do tvrđave opasane visokim bedemima u što se uvjerio i vaš reporter. Samo tako je bilo moguće suzbiti turske pohode i s visine obraniti ostatak Hrvatske. Od zanimljive i svetrane vodičke koja nas je "zasula" brojnim i vrijednim povijesnim podacima, doznajemo da je kliška tvrđava u posljednje vrijeme prava turistička atrakcija. Bogata je i sadržajna naša povijest. Učenici je bez dvojbe zaslužuju pobliže upoznati.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

PODJELITE NA:

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Prevoditelj