Root » , , » Pražnica: Postavljena spomen-ploča ubijenom svećeniku don Anti Biskupoviću

Pražnica: Postavljena spomen-ploča ubijenom svećeniku don Anti Biskupoviću

Objavio: BracOnline | 17. 01. 2016.

spomen ploča don Ante Biskupović fjera Pražnica slike otok Brač Online spomen ploča don Ante Biskupović fjera Pražnica slike otok Brač Online
"Spomen-ploča ne želi biti nikakav izvor mržnje prema bilo kome, već da bi pravda bila zadovoljena, istina otkrivena, a spomenik bio trajno upozorenje i opomena da smo na svijetu samo zato da učinimo nešto dobro a nikada zlo", istaknuo je župnik župe sv. Antuna opata u Pražnicama don Ivica Matulić na početku kratke komemoracije koja je s molitvom odrješenja upriličena 17. siječnja u sklopu proslave sv. Antuna, nebeskoga zaštitnika te župe.

Spomen-ploča postavljena je u povodu 70. obljetnice mučeničke smrti svećenika Hvarsko-bračko-viške biskupije don Ante Biskupovića, kojega su domaći partizani ubili 1945. godine u Zagrebu. Govoreći o tom svećeniku – mučeniku, podsjetio je da je nekadašnji pražnički župnik rođen 1879. godine u Ložišćima i zaređen za svećenika 1902. godine. Za obavljanja službe u Pražnicama sačuvana je njegova zbirka krunica, molitava i pjesama iz 1909. godine, najstariji pisani dokument u župi, koji nije izgorio u tadašnjemu požaru. Bavio se stočarstvom i mljekarstvom, a uvidjevši potrebe svojih župljana otvorio je prodavaonicu sa svakodnevnim potrepštinama.
spomen ploča don Ante Biskupović fjera Pražnica slike otok Brač Online fjera Pražnica slike otok Brač Online
Poslije molitve odrješenja koju je župnik predvodio pred postavljenom spomen-pločom, misu proslave sv. Antuna opata predvodio je župnik obližnje župe sv. Jeronima u Pučišćima mr. sc. don Pavao Gospodnetić. Za misnoga slavlja potaknuo je vjernike da se otvore Božjim poticajima i ostvaruju Božji poziv u svome životu.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -