Root » , » Pokop o. Eugena Bižace u Bolu

Pokop o. Eugena Bižace u Bolu

Objavio: BracOnline | 27. 01. 2016.

sprovod otac Eugen Bižaca Bol slike otok Brač Online sprovod otac Eugen Bižaca Bol slike otok Brač Online
U nazočnosti brojnih vjernika i skupine pristiglih iz župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima, u Bolu je 27. siječnja ispraćen na posljednji počinak dominikanac o. Eugen Bižaca koji je 24. siječnja preminuo nakon kraće bolesti u Kliničkom bolničkom centru u Splitu. O. Bižaca bio je najstariji član Hrvatske dominikanske provincije koji je preminuo u 95. godini života, 74. redovništva i 67. svećeništva. Uz vjernički narod na ispraćaju bolskoga dominikanca došle su i brojne dominikanke i dominikanski novaci. Misu zadušnicu za preminulog člana malobrojne zajednice samostana Sv. Marije Milosne predvodio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić.

U ime pokojnikove rodne župe sv. Ivana Krstitelja, opraštajnu riječ uputio je mons. Ante Jelinčić iz Postira, poručivši kako je preminuli, obavljajući odgovorne službe u provinciji, ulijevao vedrinu, nadu i kršćanski optimizam. Prenio je i izraze sućuti hvarsko-bračko-viškoga biskupa mons. Slobodana Štambuka koji je u poruci zahvalio dominikancima za spremnu suradnju na području Hvarske biskupije. Sprovodne obrede s molitvom odrješenja predvodio je bolski župnik o. Damir Šokić. Lijes sa zemnim ostacima ispraćen je zatim do groblja i položen u dominikansku grobnicu u koju je posljednji bio pokopan o. Anselmo Radić.
sprovod otac Eugen Bižaca Bol slike otok Brač Online sprovod otac Eugen Bižaca Bol slike otok Brač Online
O. Eugen Bižaca živio je i djelovao u dominikanskom samostanu u Bolu 50 godina. Osim dužnosti priora u tome samostanu, bio je i višegodišnji samostanski ekonom. U nedostatku sredstava za održavanje samostana i uzdržavanje osoblja, na njegovu inicijativu samostan u Bolu počeo se 1960. godine baviti turističkom djelatnošću. Pokretao je različite građevinske i druge pothvate zbog čega mu je Općina Bol 2009. godine uručila javno priznanje.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -