Root » , » Noć muzeja, Škrip

Noć muzeja, Škrip

Objavio: BracOnline | 29. 01. 2016.

Noć muzeja, Škrip slike otok Brač Online Noć muzeja, Škrip slike otok Brač Online
I ove godine naš otok priključio se brojnim programima i kulturnim sadržajima diljem Hrvatske u Noći muzeja koja je upriličena 29. siječnja. Centar za kulturu Brač i Turistička zajednica grada Supetra svojom organizacijom privukli su posjetitelje u najpoznatiji brački muzej, onaj u Škripu, gdje se već nekako prema tradiciji muzejskim programom obilježava Noć muzeja. U središtu manifestacije bio je prikaz dvojice istaknutih svećenika glagoljaša, Nikole Miličevića st. i Nikole Miličevića ml., koji su kao upravitelji obilježili posljednje stoljeće svećeničke Pustinje Blaca, utemeljene pismom hvarskoga biskupa Petra Cedulinija 1590. godine.
Noć muzeja, Škrip slike otok Brač Online Noć muzeja, Škrip slike otok Brač Online
Kroz zanimljiv scenski prikaz života tih svećenika glagoljaša članovi amaterskoga kazališta "Bracera" iz Supetra zajedno s Bračkim folklornim društvom "Ciciljona" i muzejskim kustosima posjetiteljima su dočarali bogato i kulturno nasljeđe dvojice posljednjih svećenika za čijega je upravljanja Pustinja Blaca doživjela pravi procvat i napredak. I dok je Nikola Miličević st., vrsni ekonomist i intelektualac, unaprijedio poljodjelstvo i gospodarstvo, te potaknuo osnivanje škole i blatačke tiskare, Nikola Miličević ml., kao erudit i čuveni astronom, osnovao je zvjezdarnicu i plodnim znanstvenim radom stekao svjetski ugled.
Noć muzeja, Škrip slike otok Brač Online Noć muzeja, Škrip slike otok Brač Online
Noć muzeja u Škripu otvorena je pedagoškom radionicom koja je okupila bračku djecu i mlade, a koju je pod nazivom "Tiskanje glagoljskih slova u tehnici linoreza", vodio Tino Vuković, kustos iz Galerije umjetnina "Branislav Dešković" u Bolu. Marljivi osnovci vježbali su u izradi glagoljskih slova i tako upoznavali staroslavensko pismo iz 9. stoljeća. U večeri obilaska škripskoga muzeja posjetitelji su mogli razgledati i izložbu "Pustinja Blaca pod upravom don Nikole Milićevića starijega i don Nikole Milićevića mlađega" čiji je postav okupio učeničke likovne radove. Poseban doživljaj posjetiteljima bilo je promatranje zvjezdanoga neba teleskopom zahvaljujući učenicima i nastavnicima Srednje škole "Bol" iz Bola.
Noć muzeja, Škrip slike otok Brač Online

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -