Root » , » Biskup Franjo Komarica nalazi se u pohodu župi Postira

Biskup Franjo Komarica nalazi se u pohodu župi Postira

Objavio: BracOnline | 27. 11. 2015.

Banjalučki biskup Franjo Komarica posjet Sardina Postira slike otok Brač Online
Banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica nalazi se od četvrtak, 26. studenoga, do nedjelje, 29. studenoga, u pohodu župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima, u rodnoj župi svećenika don Jurja Gospodnetića, župnika u Bosanskom Grahovu, kojega su 27. srpnja 1941. godine četnici okrutno mučili i ubili u 31. godini života. Sa župnikom don Jurjem tih je dana ubijeno više od 250 žena, djece i muškaraca Hrvata, župljana Bosanskoga Grahova u selima Obljaj, Korita, Luke, Ugarci, Crni Lug i dr. Za grob mu se ni danas ne zna.

Za boravka u Postirima biskup Komarica susrest će se s pojedinim osobama koje imaju određenih saznanja i informacija o životu i djelu mučenika Jurja Gospodnetića. Njegov pohod bračkoj župi od iznimne je važnosti za rodnu župu svećenika don Jurja, ali i za Banjolučku biskupiju, jer je Sveta Stolica 21. prosinca 2014. godine službeno dopustila početak beatifikacije četvorice svećenika te biskupije, među kojima je i postirski mučenik.

Banjolučki biskup obišao je u sklopu svojega boravka u Postirima, 27. studenoga, i pogon tvornice Sardina d.o.o., jedinstvenu tvrtku koja se bavi ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture na svojim uzgajalištima. U pratnji mons. Komarice bili su župnik župe don Jure Martinić i sužupnik mons. Ante Jelinčić. Biskupa su dočekali predstavnici uprave koji su ga upoznali s radom tvrtke koja je utemeljena još 1907. godine. Za posjeta tvorničkome kompleksu biskupu Komarici uručen je prigodni dar, između ostaloga i monografija o Sardini, objavljena u povodu 100. obljetnice njezina rada.

U subotu, 28. studenoga, u Pastoralnom centru biskup Komarica predstavit će svoju knjigu pod nazivom "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski" koju je objavio zajedno s katoličkim novinarom Winfriedom Gburekom. Uz biskupa Komaricu o knjizi će govoriti prof. dr. Branko Matulić s Umjetničke akademije u Splitu. Tribina počinje u 19 sati.

TEXT BY: Jadran Bašić

PODJELITE NA:

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Prevoditelj