Root » , , » Blagdan sv. Kuzme i Damjana u Dračevici

Blagdan sv. Kuzme i Damjana u Dračevici

Objavio: BracOnline | 26. 09. 2015.

fjera Dračevica slike otok Brač Online fjera Dračevica slike otok Brač Online
Da nam bračke župe ne miruju i u rujnu s nadolaskom jeseni potvrđuje i proslava sv. Kuzme i Damjana u Dračevici gdje se ti sveci – liječnici – slave kao nebeski zaštitnici. Malo mjesto okupilo je uz slavlje svojih zaštitnika 26. rujna vjernike i iz okolnih župa koji su došli uzveličati proslavu. Svečano misno slavlje pred kraj dana predvodio je brački dekan supetarski župnik don Toni Plenković. Uokolo oltara slavlje su uveličali domaći župnik don Ljubomir Galov, župnik Sutivana i Miraca don Jakša Rubinić i umirovljeni svećenik don Ivica Eterović.

Brački dekan osvrnuo se na početku propovijedi na izbjegličku krizu u Hrvatskoj i stanje u nogometu. Pri tom se poslužio riječima Marija Stanića, nekadašnjega člana hrvatske nogometne reprezentacije, koji je u izjavi za jedan hrvatski portal istaknuo kako je kolektivna depresija zahvatila svaku poru hrvatskoga društva. "Nogomet je samo preslika onoga kakvo nam je društvo. Ta atmosfera beznađa, taj senzacionalizam koji mediji guraju radi klika, lajka, što već, uzelo je maha i krivci za to smo svi mi", riječi su bivšega reprezentativca Stanića koji je istaknuo: "Svjedoci smo totalno izvrnutih vrijednosti" te poručio kako smo postali "nacija debila". Propovjednik je potaknuo vjernike na razmišljanje o pozivu kršćana koji su, kako je rekao, pozvani "živjeti jednu drugu priču" i nastaviti djelovati na tragu Božjeg djela.

Poslije mise održana je svečana procesija s kipovima sv. Kuzme i Damjana ulicama toga mjesta u kojoj je pobožno sudjelovao vjernički narod Dračevice i okolnih župa uz pjesmu u čast svecima. Nakon svečanoga blagoslova Božji puk prilazio je svečevim kipovima i cjelovom iskazivao poštovanje prema liječnicima – svecima koje slave.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski
fjera Dračevica slike otok Brač Online fjera Dračevica slike otok Brač Online
fjera Dračevica slike otok Brač Online fjera Dračevica slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -