Root » , , » Gospa od sniga proslavljena u Bolu

Gospa od sniga proslavljena u Bolu

Objavio: BracOnline | 05. 08. 2015.

fjera Bol slike otok Brač Online fjera Bol slike otok Brač Online
Katolička Crkva 5. kolovoza slavi Gospu Snježnu ili u narodu poznatiju pod nazivom Gospa od sniga. Riječ je o blagdanu kojim se slavi obljetnica posvete bazilike Sv. Marije Velike. Prema legendi, 3. kolovoza 352. godine Gospa se ukazala papi Liberiju i tražila od njega da izgradi crkvu u čast Gospi na onom mjestu gdje bude snijega. Snijeg je pao 5. kolovoza na jednom od sedam rimskih brežuljaka – Eskvilinu, te po papi Liberiju tada podignuta bazilika nosi naziv Liberijanska bazilika.

Na našem otoku blagdan Gospe Snježne svečano se slavi u Bolu, župi koja je povjerena na upravljanje dominikancima iz samostana sv. Marije Milosne. Središnje misno slavlje u tzv. velikoj crkvi predvodio je župnik Nerežišća, Dračevice i Donjega Humca don Ljubomir Galov s kojim je suslavilo nekoliko redovničkih i biskupijskih svećenika. Na početku slavlja predvoditelj je istaknuo da Katolička Crkva uz slavlje Snježne Gospe proslavlja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te je pozvao vjernike na molitvu zahvale za Domovinu i branitelje.

Središnje slavlje Gospe Snježne, ili, kako je bolski vjernici zovu Gospe od sniga, najavio je mješoviti župni zbor Karmel iz župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima koji je na uočnicu župne svetkovine, 4. kolovoza, održao koncert u toj župi.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -