Root » , , » Gospa od sniga proslavljena u Bolu

Gospa od sniga proslavljena u Bolu

Objavio: BracOnline | 05. 08. 2015.

fjera Bol slike otok Brač Online fjera Bol slike otok Brač Online
Katolička Crkva 5. kolovoza slavi Gospu Snježnu ili u narodu poznatiju pod nazivom Gospa od sniga. Riječ je o blagdanu kojim se slavi obljetnica posvete bazilike Sv. Marije Velike. Prema legendi, 3. kolovoza 352. godine Gospa se ukazala papi Liberiju i tražila od njega da izgradi crkvu u čast Gospi na onom mjestu gdje bude snijega. Snijeg je pao 5. kolovoza na jednom od sedam rimskih brežuljaka – Eskvilinu, te po papi Liberiju tada podignuta bazilika nosi naziv Liberijanska bazilika.

Na našem otoku blagdan Gospe Snježne svečano se slavi u Bolu, župi koja je povjerena na upravljanje dominikancima iz samostana sv. Marije Milosne. Središnje misno slavlje u tzv. velikoj crkvi predvodio je župnik Nerežišća, Dračevice i Donjega Humca don Ljubomir Galov s kojim je suslavilo nekoliko redovničkih i biskupijskih svećenika. Na početku slavlja predvoditelj je istaknuo da Katolička Crkva uz slavlje Snježne Gospe proslavlja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te je pozvao vjernike na molitvu zahvale za Domovinu i branitelje.

Središnje slavlje Gospe Snježne, ili, kako je bolski vjernici zovu Gospe od sniga, najavio je mješoviti župni zbor Karmel iz župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima koji je na uočnicu župne svetkovine, 4. kolovoza, održao koncert u toj župi.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

PODJELITE NA:

0 komentara:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Prevoditelj