Root » , , » Blagdan sv. Jelene Križarice u Škripu

Blagdan sv. Jelene Križarice u Škripu

Objavio: BracOnline | 18. 08. 2015.

fjera Škrip sv. Jelena Križarica slike otok Brač Online fjera Škrip sv. Jelena Križarica slike otok Brač Online
Blagdan sv. Jelene Križarice i ove je godine 18. kolovoza okupio vjernike u Škripu na našem otoku na slavlje u župnoj crkvi čiji je naslovnik upravo svetica koju Božji puk svečano slavi. U crkvi sagrađenoj na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće svečanu misu slavio je domaći župnik na odlasku iz te don Ivica Matulić u zajedništvu sa župnikom Milne, Ložišća i Bobovišća don Tončijem Kusanovićem. Na početku crkvenoga slavlja naglasio je kako je sv. Jelena, koju puk Škripa svečano slavi, uvidjela važnost Krista Gospodina, ostavila carski dvor i pošla za Kristom, tražeći znakove njegove muke. Otišla je u Svetu zemlju, pronašla Isusov grob i dala sagraditi bazilike. Zato je sv. Jelena svojim životom uzor ženama, majkama i djevojkama, rekao je župnik Matulić. U uvodnoj riječi čestitao je župljanima blagdan njihove nebeske zaštitnice.
fjera Škrip sv. Jelena Križarica slike otok Brač Online fjera Škrip sv. Jelena Križarica slike otok Brač Online
Potaknuo je vjernike na razmišljanje o životu sv. Jelene, posebno istaknuvši da je kao majka cara Konstantina ostavila raskošnost carskoga dvora i posvetila se traženju svetih mjesta povezanih sa životom Isusa Krista. Podsjetio je da je svetica živjela u vremenu kada su moralne i duhovne vrijednosti gubile snagu. I u naše vrijeme gube se duhovne vrijednosti. Što duhovne vrijednosti znače današnjemu vremenu? Primjećujemo da duhovne vrijednosti padaju u zaborav, one su obescijenjene, istaknuo je propovjednik, dodavši kako su one izgubile na vrijednosti i u životu mnogih kršćana.

Poslije mise održana je procesija s kipom sv. Jelene uokolo obližnjega trga kojom je završila proslava župne zaštitnice.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski
fjera Škrip sv. Jelena Križarica slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -