Root » , , » Blagdan Gospe od anđela proslavljen u Sumartinu

Blagdan Gospe od anđela proslavljen u Sumartinu

Objavio: BracOnline | 02. 08. 2015.

fjera Sumartin slike otok Brač Online fjera Sumartin slike otok Brač Online
Obraćenje sv. Franje koje se dogodilo godine 1208. u Porcijunkuli događaj je kojega se rado sjećaju i slave franjevci kao red koji slijedi život i djelo svojega utemeljitelja. U narodu je taj blagdan poznatiji pod nazivom Gospa od anđela. Na našem otoku taj blagdan osobito svečano slave franjevci iz samostana sv. Martina biskupa u Sumartinu koji pripadaju splitskoj provinciji Presvetoga Otkupitelja.
fjera Sumartin slike otok Brač Online fjera Sumartin slike otok Brač Online
Svečanu blagdansku misu predvodio je dr. fra Šimun Bilokapić, profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Slavlje su uveličali franjevci iz samostana, ali i biskupijski svećenici među kojima je bio generalni vikar Hvarske biskupije don Stanko Jerčić. Najavljujući središnju proslavu, predvoditelj slavlja u uvodu je istaknuo kako Blaženu Djevicu Mariju, koju pobožni puk slavi pod nazivom Gospa od anđela, nazivamo Gospom, Kraljicom i Majkom. Pojasnio je vjernicima značenje Marije za vjernički život i potaknuo ih da u životu svetaca, na poseban način u Marijinu životu, prepoznaju osobe kojima se neće samo diviti i slaviti ih, već i nasljedovati u životu.
fjera Sumartin slike otok Brač Online fjera Sumartin slike otok Brač Online
Pred glavnim oltarom bila je izložena slika Gospe od anđela pred kojom se pobožni vjernici zaustavljaju u molitvi. Sumartinjani su poslije mise ponijeli sliku Gospe od anđela u svečanu procesiju ulicama mjesta i po obali kao iskaz vjere i štovanja Blažene Djevice Marije. Za svečane procesije koja je započela molitvom litanija, Božji narod je sudjelovao pjevajući marijanske pjesme i u prikladnoj molitvi. Crkveno slavlje završilo je svečanim blagoslovom i otpustom vjernika. Pobožni vjernici prilazili su, zatim, sliki Gospe od anđela iskazujući svoje poštovanje i ljubav prema Mariji.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -