Root » , » 303. obljetnica dolaska prvoga Štambuka u Selca

303. obljetnica dolaska prvoga Štambuka u Selca

Objavio: BracOnline | 08. 08. 2015.

Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online
U organizaciji Udruge Štambuk uz suradnju Općine Selca, 8. kolovoza upriličen je i ove godine susret Štambuka u Selcima u povodu 303. obljetnice dolaska prvoga Štambuka na otok Brač. Tim povodom hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk slavio je misu za pretke na selačkome groblju. U znak molitve i zahvalnosti prema precima na svemu što baštine od njih, Štambuci su se okupili u kapeli sv. Nikole biskupa na misi kako bi se prisjetili svojih najbližih. Na misi je sudjelovao i veleposlanik RH u Saveznoj Republici u Brazilu dr. Drago Štambuk, zatim predsjednik Udruge dr. Dario Štambuk i ostali iz roda Štambuka.
Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online
Okupili smo se kako bismo se sjetili naših očeva i majki, naše rodbine, naših predaka i molili da sadašnje generacije žive časno, pošteno, plemenito i istinski. Molimo da nove generacije Štambuka žive onako kako su živjeli i naši stari, rekao je hvarski biskup na početku molitvenoga skupa i podsjetio okupljene da je groblje sveto mjesto koje traži naše poštovanje. Vrlo je važno biti svjestan potrebe moliti za pokojne. Svaka je molitva za pokojne ustvari pogled prema naprijed. Ona nam daje nadu da će i za nas, poslije naše smrti netko moliti, rekao je biskup Štambuk. Poslije mise okupljeni sudionici uputili su se do grobova svojih najbližih, a biskup Štambuk je u blizini središnjega križa predvodio molitvu odrješenja za preminule.
Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online
Značajna obljetnica dolaska prvoga Štambuka u Selca nastavljena je okupljanjem sudionika u Zorinu dvoru iz 1829. godine gdje je okupljenima domaćin bio Petar Josip Ćićo. U ugodnu ambijentu Štambuci su nastavili druženje uz ćakulu i prikaz rodoslovlja, a sve začinjeno glazbenim programom i zakuskom. Bila je to prigoda za razmjenu po koje dobre riječi i još bolje povezivanje Štambuka raspršenih po domovini i svijetu. U susretu s njima doznali smo da Štambuci planiraju svake godine, druge subote u kolovozu, obilježavati dolazak prvoga Štambuka na otok, Jana Antonina Standelperghera, zvanoga Stambucco. Rođen u Pragu, taj je mladić pristigao galijom iz Mletaka na Brač, te je u Selcima, ali i na cijelome otoku razvio klesarsku djelatnost po kojoj je Brač nadaleko poznat. Prema riječima dr. Darija Štambuka, predsjednika Udruge, okupljanja Štambuka imaju za cilj međusobnu povezanost i nastojanja da se mlađe generacije drže zajedno. U to smo se te večeri uostalom i sami uvjerili.

Naravno, ponešto smo zabilježili i našim objektivom.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jerski
Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online
Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online Štambuk 303 Selca slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -