Root » , » U spomen na don Jurja Gospodnetića

U spomen na don Jurja Gospodnetića

Objavio: BracOnline | 27. 07. 2015.

Juraj Gospodnetić Postira slike otok Brač Online Juraj Gospodnetić Postira slike otok Brač Online
Na dan mučeničke smrti svećenika don Jurja Gospodnetića iz Postira, kojega su 27. srpnja 1941. godine četnici okrutno mučili i ubili u Bosanskome Grahovu, vjernici iz mučenikove rodne župe prisjetili su se ubijena svećenika uz 74. obljetnicu njegova mučeništva. Misu zadušnicu u crkvi Sv. Ivana Krstitelja služio je Postiranin don Pavao Gospodnetić, daljnji rođak ubijena svećenika. Na misi se molilo i za ostale svećenike, posebno iz Banjolučke biskupije, koji su umrli mučeničkom smrću.
"Nek ovo bude i spomen na sve stradale u vrtlogu nasilja u minulom stoljeću. Svima molimo mir u Gospodinu po obilju milosrđa njegova. A nama još putujućima milost istinskoga obraćenja po suobličavanju slici Sina Božjega u istini koja nas čini slobodnima", rekao je u prigodnoj riječi postirski župnik don Ante Jelinčić.

Svećenik Juraj Gospodnetić rođen je 9. siječnja 1910. godine, svećenički red primio je 26. lipnja 1938., a mladu misu slavio je za svetkovinu Gospe Karmelske koja se u postirskoj župi svečano slavi. Kao vjeroučitelj i župnik Bosanskoga Grahova za četničkoga oružanoga ustanka je zarobljen, okrutno mučen i ubijen u trideset i prvoj godini života. U spomen na obljetnicu njegove mlade mise, o svetkovini Gospe Karmelske 1999. godine postavljena je spomen–ploča na njegovu rodnu kuću.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -