Root » , , » Svečana proslava 300. obljetnice župe u Selcima

Svečana proslava 300. obljetnice župe u Selcima

Objavio: BracOnline | 16. 07. 2015.

Crkva Krista Kralja u Selcima bila je mala za vjerničko mnoštvo koje je 16. srpnja pristiglo na slavlje 300. obljetnice župe u Selcima koja je proslavljena uz nebesku zaštitnicu Gospu Karmelsku koja je naslovnik te župne zajednice na našem otoku. Svečano misno slavlje središnje proslave u predvečerje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz kojega su bili hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk, umirovljeni porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić i više svećenika.
fjera Selca slike otok Brač Online fjera Selca slike otok Brač Online
Na početku središnje proslave visokoga župskog jubileja biskup domaćin je započeo proslavu riječima: "Raduju se anđeli, ali radujemo se i mi o blagdanu Gospe Karmelske, te joj uz našu radost iskazujemo poštovanje i ljubav. Koristim prigodu da vas uz slavlje Gospe Karmelske pozdravim i čestitam vam 300. obljetnicu vaše župe, zaželjevši da nad vama bdije Božji blagoslov, a općinskim vlastima čestitam Dan općine uz Božji blagoslov na društveno-političkim poslovima i potezima".

Kardinal Bozanić zahvalio je biskupu Štambuku na pozivu za sudjelovanje na proslavi značajnoga jubileja te župe, prenijevši pozdrave iz, kako je rekao, Stepinčeve katedrale, sa željom da molitva poveže cijelu Domovinu. Dijeleći radost s Božjim pukom istaknuo je u uvodu da je proslava 300. obljetnice župe Gospe Karmelske povijesno slavlje koje poziva na zahvalnost Bogu i na traženje neprestanoga zagovora Gospe Karmelske.
fjera Selca slike otok Brač Online fjera Selca slike otok Brač Online
U propovijedi kardinal Bozanić govorio je ulozi i važnosti Marije za život vjernika, s naglaskom na Marijin pogled koji, kako je rekao, otkriva Marijinu ljubav prema svakom čovjeku. Ukazajući na kip Gospe Karmelske rekao je: "Pogledajte Mariju kako širi ruke, želi nas obuhvatiti, daje nam svoga Sina. Potreban nam je Marijin pogled pun blizine, suosjećanja, pogled koji nas razumije. Molimo Mariju da nam daruje svoj pogled. Marijin pogled se ne kupuje, on je čisti dar. Ovdje smo da pred Marijom zahvalimo za tolike poglede koje čuvamo u srcu, za tolike Njezine poglede koji ispunjaju naš život". Istaknuo je kako smo po Marijinu pogledu jedni drugima braća i sestre. Dodao je kako vjernici župe Selca dobro osjećaju što znači pogled Gospe Karmelske kojoj se mole već tri stoljeća.
fjera Selca slike otok Brač Online fjera Selca slike otok Brač Online
Osvrnuo se i na ulogu blaženoga Alojzija Stepinca u hrvatskome narodu, zaželjevši vjernicima da im bl. Stepinac bude oprijentir u životu. U kontekstu javnih osporavanja Stepinčeva proglašenja svetim, kardinal je poručio: "Ono što osjećamo posljednjih dana i tjedana jest ono što dolazi od onih koji se boje toga orijentira, koji se boje Stepinca, od onih koji se boje da će pasti različite ideologije koje su se gradile u vrijeme komunističkog režima. Budite mirni, ne dolazi u pitanje nikakva revizija procesa Alojzija Stepinca. Za Crkvu tu nema nikakvih problema".
fjera Selca slike otok Brač Online fjera Selca slike otok Brač Online
U svečanoj procesiji ulicama toga mjesta mladi župljani ponijeli su na ramenima kip Gospe Karmelske, urešen cvijećem na uočnicu svetkovine. Za ovogodišnju proslavu nebeske zaštitnice u jednoj ruci ukrašena Gospina kipa bijelo bračko grožđe najavilo je ovogodišnje plodove rada u vinogradima. Vjernički puk pobožno je sudjelovao u svečanom ophodu uz pjesmu koju je predvodio župni zbor Krista Kralja s voditeljem Perom Boškovićem.
fjera Selca slike otok Brač Online fjera Selca slike otok Brač Online
Pred selačkom crkvom na kraju tradicionalne procesije biskup Štambuk je gromoglasno poručio: "O Marijo, lijep si cvijet, cvijet koji uvijek lijepo miriše, cvijet poželjan za ljudsku i kršćansku radost. Hvala ti što si bila naša Majka i Kraljica kroz protekla tri stoljeća. Hvala što smo došli do ovoga dana i želimo te moliti da i dalje ostanemo pod tvojim majčinskim krilom."
Na kraju slavlja, prije završnoga blagoslova, kardinal Bozanić poručio je kako mu je bilo lijepo osjetiti vjernički duh toga naroda i njegovu bogatu prošlost. Darovao je biskupu Štambuku i selačkom župniku don Jakši Rubiniću medalju s likom sv. Ivana Pavla II.
fjera Selca slike otok Brač Online fjera Selca slike otok Brač Online
fjera Selca slike otok Brač Online fjera Selca slike otok Brač Online
Na Gospu Karmelsku kardinal Bozanić u pratnji domaćega biskupa mons. Štambuka i gostujućeg biskupa mons. Milovana sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća koja je upriličena u povodu Dana općine. Na ulasku u općinsku vijećnicu kardinala Bozanića i njegovu pratnju dočekao je selački načelnik Ivan Marijančević koji je izrazio radost zbog kardinalova pohoda Selcima. Domaćemu župniku, koji nakon 11 godina župničke službe odlazi na novu dužnost, tom prigodom dodijeljena je zahvalnica za dugu i uspješnu suradnju te nesebičnu pomoć i potporu radu i djelovanju župe Gospe Karmelske.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Jadran Bašić & Jerski
fjera Selca slike otok Brač Online fjera Selca slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -